Redactie
Redactie Straffen en Belonen 19 jun 2018

Discussie met dochter

antwoord

Je hebt duidelijk een mondige dochter met een sterke mening, die heel goed kan vertellen wat ze voelt en hoe ze over zaken denkt. Dat zijn belangrijke en positieve eigenschappen voor haar verdere leven. De andere kant hiervan is dat het voor haar omgeving op dit moment niet altijd even makkelijk is en dat ze nog moet leren om haar mening op een goede manier te geven en het aangaan van discussies te beperken. Aan jou – en andere volwassenen in haar leven – de schone taak haar dit bij te brengen en hierin te sturen.

Dus hoe pittig ook: laat je irritaties varen, zie de positieve kanten ervan in en ga aan de slag met bijsturen! 

 • Bespreek het met haar eens op een positieve manier. Wat zijn haar krachten en waar kan ze die voor inzetten? Wat kan ze er nog in leren en hoe kunnen jullie haar daarbij helpen? Dat is een heel andere en veel effectievere toon en manier dan ‘hou toch eens op met brutaal zijn of dat eeuwige weerwoord’.
 • Voor een kind van 9 (en ouder) is het heel goed om regelmatig een weerwoord te geven of te discussiëren. Dat hoort bij haar ontwikkeling: ze weet steeds meer en vormt zich over steeds meer zaken een mening. Ze moet alleen leren dat ze niet over alles een discussie kan aangaan; soms is het gewoon klaar en beslis jij als ouder iets. Vertel haar dit duidelijk. 
 • Het allerbelangrijkste is: daar waar jij geen discussie over wilt, moet je ‘m ook niet aangaan. Je manier van communiceren kan daar al in helpen:
  – Stel geen vraag als je geen nee wilt horen.
  – Praat vanuit een ik-boodschap.
  – Noteer belangrijke afspraken op een vel en hang deze op. Verschil van mening? Kijk op het vel: einde discussie.
  – Gaat het over onderwerpen waar ze wel over mag mee beslissen? Betrek haar daar dan bij. Vraag bewust om haar mening, zo voelt ze zich op die momenten serieus genomen en is het duidelijk dat ze haar mening mag geven.
  – En vooral: zorg dat je duidelijk bent in wanneer er volgens jou genoeg over gezegd is. Geef dit moment goed aan en dan: punt. Jij reageert ook niet meer. Wanneer jij steeds weer ingaat op wat zij zegt of probeert te doen/te zeggen, dan voed je de discussie. Geef aan als het voor jou einde verhaal is en hou je er dan ook aan door niet meer te reageren. ‘Lieverd, ik heb nu gezegd wat ik wilde en jij ook. Nu houden we erover op’. 
 • Choose your battles: kies je momenten waarop je het gesprek of de discussie aangaat en laat haar verder ook zelf dingen beslissen. ‘Ik vind dat je er een beetje slordig uitziet, je shirt zit helemaal scheef. Als ik jou was, zou ik het even recht doen voor je naar buiten gaat, dat staat leuker.’ En dan is het verder aan haar. Als je het haar niet oplegt, is de kans groot dat ze buiten haar kleren gewoon recht doet. 
 • Neem haar serieus en luister ook echt naar haar. ‘Hum’ eens wat vaker en vraag eens door in plaats van je eigen mening of oordeel of oplossing te geven. Dan heeft ze wellicht minder de behoefte om haar ding op te leggen of door te zetten. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Discussie met dochter
Sluiten