Redactie
Redactie Autisme 19 jun 2018

Dit ervaart een kind met autisme

Zo'n 3 procent van de kinderen in Nederland heeft autisme of een aanverwante stoornis. Omdat het voor mensen zonder deze aandoening moeilijk voor te stellen is hoe het is om te leven met een autistische stoornis, maakte de National Autistic Society een indrukwekkende video.

Dat iemand autisme heeft, is aan de buitenkant niet te zien. Dit blijkt ook wel uit de video, waarin we een op het oog 'gewoon' jongetje zien dat autisme heeft. We zien en horen wat hij ervaart als hij met zijn moeder een bezoek aan een winkelcentrum brengt.

Teveel prikkels

De prikkels die het jongetje ervaart zijn heftig en uiteindelijk teveel voor het kind. Dit heeft te maken met een kenmerk waar veel kinderen met autisme last van hebben: een overgevoeligheid van zintuigen. De video van National Autistic Society is bedoeld om mensen bewust te maken van het feit dat het hebben van autisme heel lastig is voor het kind zelf. ‘Ik ben geen lastpak, ik ben autistisch,’ zegt het jongetje afsluitend.

Herkenbaar

Omdat er veel verschillende vormen van autisme zijn, zullen niet alle ouders van een kind met autisme zich kunnen identificeren met het filmpje. Toch herkennen veel moeders van een kind met autisme de situatie maar al te goed. ‘Het jongetje in het filmpje gaat op een gegeven moment tellen om tot rust te komen. Ons zoontje praat hele verhalen van televisie aan elkaar om tot rust te komen in zo'n situatie. De uiteindelijke 'meltdown' is ook herkenbaar en vervolgens de reactie van zijn moeder, om zich heen kijkend, radeloos hoe je hem dit keer weer moet helpen,’ vertelt een moeder van een autistische jongen.

Ook mama Cynthia Meegdes herkent de lastige situatie: ‘Pfff, heftig filmpje dit. Zo herkenbaar bij onze zoon. Zeker toen hij wat jonger was. Ik vermeed liever winkels. Nu hij twaalf is, zijn we aan het oefenen in de stad. De blikken en opmerkingen leg ik voortaan naast me neer, maar het blijft pijn doen.’

Bekijk hier de video

Bron: Metronieuws.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Dit ervaart een kind met autisme
Sluiten