redactie
redactie Opvoedstijlen 19 juni 2018

Dit lastige gedrag is eigenlijk positief

Ieder kind vertoont weleens lastig gedrag, of het nou om liegen, gevaarlijke spelletjes of iets onbegrijpbaars als een denkbeeldig vriendje gaat. Maar volgens psychologen blijkt juist dat dit frustrerende of lastige gedrag van je kind eigenlijk hartstikke goed voor zijn ontwikkeling is.

1. Kinderen die liegen zijn slimmer

Kan jij de eerste keer dat je kind tegen je loog nog herinneren? 'NIET! Ik heb de melk helemaal niet op het vloerkleed geknoeid, dat was papa' – terwijl de melk nog uit zijn beker druppelde. Gewoon een keiharde leugen. In je gezicht. Maar er is dus goed nieuws, want hoewel het logisch is dat je boos wordt als je kind liegt, is het eigenlijk een goed teken. Volgens psychologen zijn de eerste leugens van een kind namelijk een mijlpaal in hun intellectuele ontwikkeling.

Ieder kind, zonder enige uitzondering, liegen wel eens tegen hun ouders. Normaal gesproken beginnen deze leugens als het kind twee of drie jaar is. En als kinderen 4 jaar worden zullen we ze wat meer geloofwaardiger worden – omdat het kind jouw perspectief begint te begrijpen. Als jouw kind al vroeg begint met liegen, kan dit een teken zijn dat hij een kleine genie is. Liegen op jonge leeftijd, volgens de onderzoekers, is eigenlijk een teken dat het kind bijzonder vaardig is in het uitvoeren van complexe cognitieve taken.

Liegen is namelijk echt lastig. Een kind dat aan het liegen is moet als ware zijn instincten onderdrukken. Hij moet de werkelijkheid op een creatieve manier construeren, en hij moet de details van zijn leugen onthouden. Een jong kind toont daarom met liegen een aantal indrukwekkende capaciteiten. Dus, als je jonge kind midden in je gezicht liegt, raak dan niet in paniek. Je hebt niet een enorme crimineel op de wereld gezet- jouw kind is gewoon best slim! 

2. Koppige kinderen groeien op tot welvaarende volwassen

Sommige kinderen halen door hun koppige gedrag echt het bloed onder je nagels vandaan.  Koppigheid kan dan ook een zorg van ouders zijn – zij besteden namelijk zo ontzettend veel energie aan het vragen of hun kinderen willen luisteren en gewoon willen doen wat hen verteld wordt. Maar dat blijkt niet nodig te zijn! Uit een psychologisch onderzoek van onder andere Marion Spengler blijkt namelijk dat koppige kinderen eerder rijk zullen opgroeien.

De wetenschappers van dit onderzoek volgden gedurende tientallen jaren 700 kinderen om te achterhalen welke jeugd tot een succesvol leven leidt. Toen de deelnemers 40 jaar oud waren, hadden degenen die rijk geworden waren allemaal iets gemeen – zij waren degenen die vroeger niet naar hun ouders luisterden. Van alle onderdelen die onderzocht werden, was koppigheid de grootste indicator van toekomstig succes.

Volgens de onderzoekers kan koppigheid een ongelooflijk nuttige eigenschap in het volwassen leven zijn. Koppige kinderen zijn meer concurrerend in de klas, vervolgens veeleisender op het werk en dus verdienen ze betere salarissen.

3. Praten met denkbeeldige vrienden helpt kinderen problemen op te lossen

Het kan stiekem wel een beetje lachwekkend zijn om je kind te zien babbelen met zijn onzichtbare vriend. Sommige ouders maken zich daarentegen juist zorgen over de sociale toekomst wanneer zij hun kind uitgebreid zien kletsen met deze denkbeeldige vriend. Maar wat blijkt nou? Kinderen die met denkbeeldige vrienden praten groeien juist psychologisch gezonder op. Ze zijn namelijk niet alleen aan het spelen, maar ze oefenen ook om over problemen met zichzelf te praten en op te lossen.

Deze kinderen leren de vaardigheid ‘private speech’, dat is de mogelijkheid om met jezelf te praten. Met deze vaardigheid kunnen kinderen veel beter problemen oplossen. De private speech helpt hen hun eigen gedrag te controleren, moeilijke taken uit te zoeken, en hun eigen emoties te reguleren. Dus, misschien lijkt je kind een beetje vreemd met een denkbeeldige vriend – maar het is eigenlijk juist heel positief.

4. Kinderen die gevaarlijk spelen worden beter in het nemen van beslissingen

Kijken naar je kind terwijl hij aan een boom bundelt kan voor ouders eng zijn. Je ziet namelijk allemaal rampscenario’s voor je en je bent ervan overtuigd dat deze vreselijke dingen gaan gebeuren. Het is dan ook verleidelijk om je kind uit die boom te trekken en ze gewoon veilig binnen te houden.

Maar kinderen die gevaarlijk, risicovol spelen doen eigenlijk waarvoor ze evolutionair geprogrammeerd voor zijn. Net als dieren, leren ze om angst en woede te reguleren en om te reageren op gevaar. Zonder gevaarlijk spel, leren kinderen deze vaardigheden niet – ze zullen angstiger opgroeien en minder in staat zijn om moeilijke beslissingen te nemen. Lees meer hierover in het artikel 'Laat je kind deze 5 gevaarlijke dingen doen'.

Bron: parent.co 

Reageer op artikel:
Dit lastige gedrag is eigenlijk positief
Sluiten