redactie
redactie Beestjes 19 jun 2018

Dit moet je doen als je kind gestoken is door een bij

Met het mooie weer gaan kinderen meer buitenspelen in de bossen en struiken. Tussen de bloemenvelden houden ook de bijen zich schuil. Een bijensteek ligt zo op de loer. Bovendien doet een bijensteek zeer en is het niet zonder risico. Dit moet je doen als je kind een bijensteek heeft.

Zo herken je een bijensteek
– Zwelling op de plek van de steek
–  Rode huid
– Jeuk
– Pijn
– de angel van de bij zit nog in de huid

Dit moet je doen bij een bijensteek
1. Schraap met je nagel of de botte kant van een mes de angel weg. Dit kun je liever niet met een pincet doen, omdat je dan de gifblaas van de angel leeg knijpt. Het gif zorgt voor een pijnlijk, branderig gevoel. 

2. Koel de plek van de bijensteek. Dit kun je doen met een koud kompres of een icepack.

3. Gebruik een speciale zalf of verzachtende spray tegen de irritatie. Gebruik bij voorkeur producten met bestanddelen als aloë vera, menthol en calendula. 

In dit geval moet je naar de huisarts
Merk je dat je kind last heeft van zwellingen die groter worden? En je kind last heeft van een gevoelige reactie op andere plekken in het lichaam? Dan kan het zijn dat je kind allergisch of overgevoelig is voor de bijensteek. Je kunt dan het best contact opnemen met je huisarts. 

In dit geval moet je 112 bellen
Als je kind een bijeensteek heeft in de mond of in de keel moet je direct 112 bellen. In de tussentijd kun je de irritatie en zwelling zoveel mogelijk verminderen door je kind iets koels te geven. In het geval van een bijensteek in de keel of mond, kan dit door hem of haar op een ijsblokje te laten zuigen.

Bron: Rode Kruis, VSMkind

Reageer op artikel:
Dit moet je doen als je kind gestoken is door een bij
Sluiten