redactie
redactie Gedrag 19 juni 2018

Dit moet je doen als je kind niet wordt uitgenodigd voor een feestje

Kinderen worden nu eenmaal niet uitgenodigd voor elk (verjaardags)feestje. En afgewezen worden, dat doet pijn. Maar zo’n situatie zal wel vaker in zijn of haar leven voorkomen. Het is dus ook belangrijk dat jij als ouder het goede voorbeeld geeft om hiermee om te gaan.

Sharon Somekh, een Amerikaanse kinderarts en pedagoog, heeft een aantal aanwijzingen om hiermee om te gaan.

1. Niet aandringen. Als je kind er niet heel erg mee zit dat hij of zij niet is uitgenodigd, is de crisis afgewend. Laat het onderwerp los en ga in plaats daarvan samen iets leuk doen.

2. Luisteren. Probeer goed te ontfutselen waar precies de pijn zit voor je kind. Is het echt omdat er zo een feestje gemist wordt? Of speelt het gevoel dat die vriendschap misschien anders in elkaar zit, een grotere rol?

3. Houd het grotere perspectief in zicht en laat dit ook zien aan je kind. Als ouder kun jij je gekwetst voelen voor je kind. Je leeft mee met zijn of haar gevoelens. Maar laat jouw eventuele verontwaardiging en woede naast je liggen. Wees diegene die aan je kind laat zien dat het echt niet het einde van de wereld is.

4. Ga niet de confrontatie aan met de ouders van het andere kind. Het is heel logisch dat je toch wilt weten wat er mis is als alle andere vriendjes bijvoorbeeld wel zijn uitgenodigd. Maar laat dit even rusten. Het laatste wat je wil is dat het bonje wordt. 

Levensles
Deze situatie doet je kind mogelijk verdriet. Maar het is natuurlijk onvermijdbaar. Zie dit als het perfecte moment om hem of haar levenslessen mee te geven. Grijp dit aan om je kind te leren over je buitengesloten voelen, bij een groep horen en vriendschappen. Dit geldt vooral als het grote verdriet meer zit in de vriendschap dan in het gemiste feestje. Er zullen tenslotte nog vele feestjes volgen. Maar je kunt je kind een les leren over hoe ze hun vriendschappen (en verwachtingen hiervan) kunnen verbeteren. 

Bron: fatherly

Reageer op artikel:
Dit moet je doen als je kind niet wordt uitgenodigd voor een feestje
Sluiten