redactie
redactie Blogs 21 juni 2018

Dit vreesde ik al. Ik moet Koekie seksuele voorlichting gaan geven

Een paar weken geleden, uit het niks, werd mijn vrouw er mee geconfronteerd. ˜Ik heb een injectie, zei Koekie, onze 10-jarige pleegzoon. Dat leidde niet tot een goed gesprek over seks, maar wel tot een taalcorrectie van mijn vrouw. ˜Koekie, zei ze, ˜het is niet injectie, maar erectie.

Woensdagmiddag haalde ik hem op bij de bus die zijn klas terugbracht van een driedaags schoolkamp op Texel. ˜Zorg er wel voor dat hij zich wast, gaf mijn vrouw me als opdracht mee. ˜Doe hem maar in bad.

Nadat we eerst nog even naar cafe Wildschut waren geweest, liet ik het bad vollopen. Hij stapte erin en ik ging op het balkon een sigaret roken. Toen ik terugkwam in de badkamer, riep hij enthousiast: ˜Frans, ik heb een erectie.

˜Mooi zo, zei ik.

Ik zag dat verschrikkelijke moment naderen. Dat ik hem van alles moest gaan uitleggen. Ik zie nog mijn licht paniekerige vader voor me, die met een boekje op me af kwam lopen. Daar stond in wat een kind over seks moest weten. Waarschijnlijk allemaal gericht op eitjes en zaad. Het ging niet over de geneugten van seks, maar over hoe je je voortplantte. Inclusief massa's saaie tekeningen. Dat was de eerste en de laatste keer dat dit onderwerp tussen mijn vader en mij ter sprake kwam. Hij voelde zich ongemakkelijk, ik was er nog niet aan toe.

Hoe oud zou ik geweest zijn? Elf, 12, 13? Geen idee meer.

Koekie is 10. Was hij al toe aan een goed voorlichtend gesprek over erecties, plassers en vagina's. Over wortels en brievenbussen? En als hij er al aan toe was, was ik dan de meest aangewezen persoon om dat gesprek te leiden?

˜Dacht je aan meisjes, Koekie? vroeg ik voorzichtig, toen hij bijna triomfantelijk zijn half stijve plasser boven het badwater liet uitsteken.

˜Nee, zei hij. ˜Hoezo?

˜Ach,zei ik terwijl ik bijna opgelucht ademhaalde, ˜zomaar.

Hij vroeg niet door, ik vertelde niet door. Opeens wist ik zeker dat ik me nu precies zo voelde als mijn vader zich een kleine halve eeuw eerder gevoeld moet hebben. Ik had met mijn vader te doen en met mezelf.

Ooit zal het er van moeten komen. Ik moet maar eens wat sites en boekjes gaan raadplegen. Wat is de ideale leeftijd om het te vertellen, is er wat dat betreft nog verschil tussen blanke en zwarte kinderen, moet inderdaad de (pleeg)vader dat doen of gebeurt dat tegenwoordig op school of is misschien de moeder daar veel beter in, is mondeling de beste manier of zijn er fijne dvd's die dat vele malen beter kunnen, of is het heel modern om erop te vertrouwen dat ze dit allemaal op straat oppikken?

Vragen, vragen, vragen; Paniek en ongemak; Ik wil een struisvogel zijn.

Dit was een beetje de reden dat, toen we net pleegouders waren, we consequent nee zeiden tegen het aanbod om kinderen, en zeker meisjes, op te nemen die seksueel misbruikt waren. Te moeilijk. Nu merk ik hoe moeilijk ik het vind om een gewoon gesprek over seks te hebben met een kind. Zelfs dat is eigenlijk al te veel gevraagd voor een oude man, geboren en getogen in Limburg en katholiek opgevoed.

Reageer op artikel:
Dit vreesde ik al. Ik moet Koekie seksuele voorlichting gaan geven
Sluiten