Redactie
Redactie Puber 19 jun 2018

Dochter (15) komt aangeschoten thuis

antwoord

Het is behoorlijk schrikken als je dochter van 15 dronken thuis komt. Het is heel verstandig om het gesprek niet aan te gaan op het moment dat ze dronken is, maar je moet ook niet wachten op een volgende keer. Praat zo snel mogelijk met je dochter als ze weer aanspreekbaar is. Probeer te achterhalen wat er gebeurd is en waarom je dochter dronken is geworden:

  • Was ze zelf van plan om eens flink te experimenteren met alcohol?
  • Gebeurde het onder druk van vrienden?
  • Van wie heeft je dochter de alcohol gekregen?
  • Wat de reden ook was, ga in gesprek, ga niet meteen oordelen en luister wat je dochter te zeggen heeft.

Kinderen zeggen vaak alles te weten over de risico’s van overmatig alcoholgebruik, maar uit onderzoek weten we dat die kennis bedroevend slecht is. Het kan daarom zeker geen kwaad om in het gesprek nog eens in te gaan op de risico’s van alcoholgebruik en de schadelijkheid van het drinken op jonge leeftijd.

Het voeren van zo’n gesprek is best lastig. Op www.hoepakjijdataan.nl en www.pratenmetuwkind.nl kun je filmpjes bekijken over het voeren van zo’n gesprek over alcohol. Ook vind je er verschillende concrete tips. Belangrijk is ook dat je het niet normaal gaat vinden dat je dochter van 15 jaar alcohol drinkt en dronken thuis komt. Blijf daarom duidelijke regels stellen over het drinken van alcohol thuis en ook buitenshuis. Wat het Trimbos-instituut betreft is dat geen alcohol drinken onder de 18 jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Dochter (15) komt aangeschoten thuis
Sluiten