Redactie
Redactie Opvoeden 21 jun 2018

Dochter (15) woont elders en blijft zich afzetten

antwoord

Twee meisjes van 15 jaar, maar zo te horen geen identieke tweeling…

Het lijkt me moeilijk voor het hele gezin dat je ene dochter niet meer bij jullie in huis woont. Voor jouw dochter zelf is het ook niet bepaald de makkelijkste weg die zij nu kiest, want ze laat veel vertrouwelingen achter.

Een meisje van 15 jaar is misschien wel het meest grillige ‘ding’ dat je je kunt bedenken. Van de een op de andere dag kan haar gedrag totaal veranderen. Meestal komt dit doordat ze worstelt met iets, iets groots voor haar gevoel. En omdat ze niet met jullie wil praten, wordt het alleen maar groter.

Het moet voor je andere dochter ook erg eenzaam voelen nu haar zus niet meer thuis is; zij kan niet meer alles delen. Ze heeft zelfs niemand meer om mee samen te spannen tegen haar ouders, wat er wel bij hoort in de puberteit.

Je afzetten wil eigenlijk zeggen dat je je wilt losmaken, maar omdat je nog zo jong bent, ben je ook emotioneel, financieel en op allerlei andere gebieden nog afhankelijk van je ouders. Dat is wat botst in jezelf en wat je wanhopig en machteloos doet voelen als puber.

Probeer als moeder:

  • begrip te hebben voor je dochters worsteling
  • haar hoe dan ook je liefde te tonen: schrijf haar bijvoorbeeld een brief als ze niet wil of kan luisteren
  • niet zelf mee te gaan in de wanhoop en je niet schuldig te voelen
  • te bedenken dat deze toestand tijdelijk is
  • haar duidelijk te maken dat ze altijd welkom is en dat jullie onvoorwaardelijk van haar houden
  • je andere dochter niet te vergeten!

Want ook die dochter is in de puberteit en zal de neiging hebben zich terug te trekken. Wie weet is het een idee als zij haar zusje ook schrijft.

En dan hebben we nog de belangrijke (rol van de) vader…

  • Een vader bereikt een dochter in deze leeftijdsfase soms beter dan een moeder. Juist omdat hij een man is – dus anders is – en daarom alleen al de dingen met meer afstand bekijkt. Dat kan je dochter goed doen.
  • Hij zou het contact weer kunnen intensiveren met haar en op die manier jullie tweeën op den duur ook weer nader tot elkaar kunnen krijgen.

Als jullie er op deze manier toch niet uitkomen, is het verstandig iemand van buitenaf erbij te halen. Geen bekende, maar een (gezins)coach bijvoorbeeld. Vreemde ogen dwingen niet per se, maar ze zien soms gewoon helderder. Sterkte!

Reageer op artikel:
Dochter (15) woont elders en blijft zich afzetten
Sluiten