redactie
redactie Gezondheid 19 juni 2018

Dochter eerste schaamharen

antwoord

Gemiddeld treedt schaamhaar op tussen het 9e en 17e jaar, waarbij het grootste deel van de meisjes schaamhaar begint te krijgen als ze 11-12 jaar oud zijn. Wanneer schaamhaar begint te groeien, is er in het begin sprake van weinig gekrulde haartjes langs de schaamlippen, langzaam breidt dit zich dan naar opzij en naar boven uit. Dit proces duurt enkele jaren. Jouw dochter is 8 jaar en begint nu met het ontwikkelen van schaamhaar; op zich is dat relatief vroeg maar geen ongewoon verschijnsel. 

Wanneer zij naast wat schaamharen ook andere puberteitsontwikkelingen heeft, zoals het groeien van de borsten, is het verstandig om naar de huisarts te gaan zodat hij of zij kan controleren of jouw dochter erg vooruitloopt qua puberteit.

Het feit dat zij zich tijdens zwemles sneller schaamt en het prettig vindt te masturberen heeft niets te maken met een vervroegde puberteit. Sommige kinderen ‘masturberen’ heel frequent en in bijzijn van ouders of anderen omdat zij nog niet inzien dat dit privé is. Andere kinderen doen dit heel weinig of juist stiekem, omdat zij hierbij toch een gevoel van schaamte hebben.

Reageer op artikel:
Dochter eerste schaamharen
Sluiten