Redactie
Redactie Gezondheid 19 jun 2018

Dochter en puberteit

antwoord

De uiteindelijke lengte van jouw dochter wordt door meerdere gegevens bepaald:

 1. de lengte van haar ouders 
  De globale gemiddelde lengte berekenen we met de zogenaamde target height. Door middel van de formule: (lengte vader + lengte moeder – 13) /2 + 4,5 kom je uit op een bepaalde streeflengte.
   
 2. haar eigen groeicurve
  Naast de streeflengte die wordt bepaald door de lengte van de ouders, wordt er gekeken naar de vroegere groeigegevens, de zogenaamde groeicurve. Als je dochter onder deze persoonlijke groeicurve zit, zal ze gemiddeld wat kleiner worden dan wanneer ze boven de groeicurve zit. Een van de redenen waarom ze onder de groeicurve kan zitten, is bijvoorbeeld een chronische ziekte.
   
 3. haar skeletleeftijd
  De skeletleeftijd bepaalt ook nog eens hoe lang ze wordt; hoe vroeger ze met de puberteit is begonnen, hoe ouder de skeletleeftijd zal zijn. Het skelet bestaat in de kinderleeftijd nog uit groeischijven die zich onder invloed van verschillende hormonen sluiten, waardoor er geen groei meer mogelijk is.

De menstruatie is vaak een eerste teken dat de puberteit echt is ingetreden en dat de groeischijven zich zullen gaan sluiten. In de meeste gevallen groeien meisjes dan ook niet veel meer zodra de menstruatie zich heeft aangekondigd.

Zweten, jeugdpuistjes en borstvorming zijn daarnaast ook (eerste) tekenen van de puberteit. Het ontwikkelen van schaamhaar zie je vaak na het optreden van deze eerste tekenen. Gemiddeld twee jaar na de eerste schaamharen wordt een meisje ongesteld.

In jullie geval kan dat dus nog best een tijdje duren voordat je dochter ongesteld gaat worden, mede omdat je zelf ook relatief later was dan leeftijdsgenoten. Als je meer zekerheid wilt, kun je eventueel door middel van een skeletfoto haar skeletleeftijd laten berekenen.

Reageer op artikel:
Dochter en puberteit
Sluiten