Redactie
Redactie Gamen 21 jun 2018

Dochter liegt online

antwoord

Door je dochters doen en laten op internet te checken, loop jij nu rond met dat wat je gezien hebt en kun je er niks mee omdat je haar vertrouwen niet wil schaden. Het punt is dat je haar vertrouwen al aan het schaden bent, omdat je privé-dingen van haar leest. 

Natuurlijk wil je weten wat ze doet op internet en of ze er verantwoordelijk mee omgaat – heel begrijpelijk, dat willen denk ik alle (puber)ouders wel – maar daar kun je beter achterkomen door met haar te praten over internet en msn: wat kan ze er zoal mee, weet ze wat de ‘gevaren’ zijn van internet en chatten, enzovoort. Zonder te oordelen of heel negatief te zijn, want dan haakt ze af. 

Dat je nu weet wat ze doet op msn, heeft nog een tweede lastige kant. Daardoor zit je nu met het dilemma of je haar ermee moet confronteren.
Als je dat niet wilt, waarom kijk je dan naar wat ze doet? Omdat je hoopt te merken dat ze er goed mee om gaat? Tja, nu ze er minder handig mee om lijkt te gaan, zul je moeten bedenken wat je daarmee doet: laat je het voor wat het is, maak je het op een andere manier bespreekbaar of biecht je op wat je gedaan en gelezen hebt. Een lastige keus.

Waarom heeft ze de behoefte zich anders voor te doen dan ze is of de werkelijkheid (wat) te verdraaien?
Pubers zijn vaak onzeker. Communiceren via internet is dan een prettige manier om je wat groter, stoerder of spannender voor te doen dan je in werkelijkheid bent of dan je je voelt.
Zolang dat niet de hele dag door een tweede natuur van haar is geworden en je het verder nooit merkt, hoef je je waarschijnlijk niet al te veel zorgen te maken. Ik zou dan proberen via een andere weg – of als het moment daar is – eens bespreekbaar proberen te maken dat mensen zich soms anders voordoen dan ze zijn, waarom dat niet handig is en in wat voor lastig parket je daardoor kunt komen. 

Mijn verdere advies? 

  • Check haar doen en laten niet meer, maar probeer in gesprek te blijven en de onderwerpen bespreekbaar te maken. 
  • Probeer na te gaan of ze los van internet ook de behoefte voelt om te liegen. Dat geeft makkelijkere ingangen om het te bespreken en dat is dan ook nodig, want het moet natuurlijk niet iets zijn wat ze blijft doen. 
  • Of speel open kaart en geef aan dat je wil weten wat ze doet op internet. Ook dat je vanaf nu gaat checken. Dan ben je eerlijk, maar reken er wel op dat een puber manieren bedenkt waardoor dat je niets oplevert. De vraag is ook of dat op deze leeftijd handig en nodig is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Dochter liegt online
Sluiten