Redactie
Redactie School 21 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Dochter snel afgeleid en druk; moet ze straks wel naar groep 4?

antwoord

Als moeder voel je vaak aan wat goed is voor je kind. Uit je verhaal krijg ik het gevoel dat jij dat ook heel goed weet. Je dochter is een enthousiaste, lieve leuke meid maar ze moet niet te veel op haar tenen lopen. Dan gaat het ineens niet meer zo goed. Ze vaart wel bij succeservaringen en is erg verdrietig als dingen niet goed gaan of de juf boos op haar wordt. Je ervaring in groep 2 is dat wanneer de druk van de ketel wordt gehaald, je dochter daar goed op reageert en dat ze weer haar vrolijke zelf wordt. 

Let op, want in groep 4 wordt een flinke stap gemaakt: in een schrift leren schrijven met een taalboek; een ruitjesschrift met een rekenboek; minder taakjes zelf kiezen en meer opdrachten. Langer werken, minder spelen. Voor veel kinderen best weer een grote stap!

Wanneer jij als moeder het gevoel hebt dat je dochter beter groep 3 nog eens over kan doen, dan raad ik je aan dat met de leerkracht te bespreken. De leerkracht zal misschien niet meteen met je mee gaan. Elke zittenblijver moet tegenwoordig uitgebreid worden verantwoord. Daarom zal de juf ook sterke argumenten moeten hebben. Zeker wanneer je dochter goed op haar toetsen scoort!! 

Houd daar rekening mee en help de juf met goede argumenten te vinden:

  • Vertel de leerkracht van groep 3 nogmaals over het verhaal uit groep 2.
  • Beschrijf hoe je dochter zich voelt wanneer ze op haar tenen moet lopen.
  • Beschrijf hoe je dochter van gedrag verandert wanneer ze complimentjes krijgt en wanneer de juf lief tegen haar is.
  • Wanneer je dochter twee maanden later geboren was zat ze gewoon nog in groep 2.
  • Neem een standpunt in en probeer de leerkracht te overtuigen. Jullie moeten namelijk samen op een lijn zien te komen. Ga rustig een discussie aan en vraag naar welke argumenten er zijn om door te laten gaan naar groep 4, of groep 3 te doubleren. 
  • Kies eventueel voor bedenktijd en maak een nieuwe afspraak met de leerkracht. Neem nooit overhaast een beslissing! De leerkracht krijgt dan ook de tijd om de zaken te overdenken en te overleggen met collega’s.

Kinderen van een jaar of 6 zijn vaak heel leergierig maar willen zeker ook nog fijn spelen. Een rollenspel vinden ze heerlijk: schooltje spelen, winkeltje, vader en moedertje… Zo verwerken ze hun belevenissen. Dit hoort zeker nog bij een kind uit groep 3 en 4!! Op school moeten ze al zoveel. Thuis willen ze lekker spelen en niet weer een boekje lezen. Dat is heel normaal. Het zijn jonge kinderen en jonge kinderen willen heel veel spelen en bewegen. Op school krijgen ze daarvoor soms iets te weinig de kans!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Dochter snel afgeleid en druk; moet ze straks wel naar groep 4?
Sluiten