Redactie
Redactie Gedrag 21 jun 2018

Dochter wil zusje

antwoord

Wat me op valt is jouw gevoel in het geheel. Je voelt je er schuldig over dat je Annabel geen zusje hebt kunnen geven (al weet je dat je daar niks aan kunt doen) en je voert vervelend gedrag van Annabel terug op het gemis van een zusje. Ik denk dat hierin de eerste verandering plaats zou kunnen vinden. Zolang jij je vervelend voelt over het zusje dat er niet is (wellicht had je het zelf ook graag gewild?) en het als (mede) oorzaak ziet van muitend gedrag van haar (wat helemaal niet zo hoeft te zijn), hou je het hele verhaal alleen maar onbedoeld meer in stand. Als ze bijvoorbeeld merkt dat je daar gevoelig voor bent, kan ze het ‘willen van een zusje’ (onbedoeld) inzetten. Komt daar reactie op dan heeft ze er winst mee behaald. 

Verder vraag ik me af hoe het contact met de broertjes over het algemeen is. Als dit adequaat (met uiteraard de gebruikelijke broer-zus strijd) verloopt en haar humeur is over het algemeen in huis oké, dan is er niets aan de hand. Een ander wil een paard wat er niet komt, zij een zusje… 
Ook vraag ik me af hoe vaak ze er zelf echt over begint. Noteer eens een week hoe vaak en vooral wanneer het gebeurt. Noteer ook je eigen reactie!! Dat geeft je veel informatie. Zo ontdek je vaak aanknopingspunten om iets mee te doen en te veranderen in je eigen reactie. 

Natuurlijk kan het een echte wens van haar zijn, maar dat kun je (met haar) ook prima relativeren:

  • Bedenk samen op een luchtige, humorvolle manier eens de mindere kanten van een zusje en de leuke kanten van broers. 
  • Probeer in een gesprek te ontdekken wat ze eraan mist en wat ze jammer vindt. Het is een gegeven dat het zo is, maar stilstaan bij de dingen die daarachter liggen kan wel: wordt er in haar ogen te veel jongens-tv gekeken? Is er te veel jongens-praat? 
  • Verzin samen hoe het gemis van een zusje wat verzacht kan worden (zonder het te zwaar te maken). Wat meer mama-dochter dingen doen? Een mama-docher middag in de maand bedenken? Wat vaker een nichtje, buurmeisje of vriendinnetje te eten of logeren? Laat haar maar lekker mee denken.
  • Je kunt ook samen een vast moment bedenken dat ze er even over mag fantaseren en het er met jou over mag hebben. Sommige kinderen helpt het om het op deze manier een beetje in te kaderen in plaats van er steeds ruimte voor te geven. 

Begin er zelf niet over maar neem het wel even serieus op momenten dat zij er behoefte aan heeft. Door het op bovenstaande manier wel te bespreken maar niet te groot te maken zal het vast een plekje krijgen.

Reageer op artikel:
Dochter wil zusje
Sluiten