Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

Dominant

antwoord

Wat goed en fijn dat je mail begint met alle positieve kanten van je zoontje! Heel belangrijk, zeker om deze ook te blijven zien op de momenten waarop hij lastig gedrag vertoont. Dat kan je helpen in de moeilijke periodes! 
Het lijkt erop dat hij het op bepaalde momenten nodig heeft om op een negatieve manier de aandacht te trekken. Het opvallende is dat dit niet altijd zo is, maar bij vlagen en ineens. Daar zit dan, naar mijn mening, ook het begin van de oplossing: breng in kaart op welke momenten het gebeurt.

  • Noteer de komende tijd wanneer zijn gedrag omslaat. Probeer op te schrijven wat eraan vooraf gaat, hoe het op dat moment gaat en wanneer/waardoor het weer ophoudt enz.
  • Bedenk ook of er bijzonderheden zijn in deze periode. Dat kan heel breed zijn: hoe zit jijzelf in je vel? Zijn er spannende dingen op komst? Zijn er veranderingen met iets anders? Slaapt hij goed? enzovoort

Na een tijdje herken je waarschijnlijk een patroon in de momenten waarop zijn gedrag omslaat en kun je daar wat mee doen. Ook breng je op deze manier in kaart hoe jullie reageren op zijn gedrag, want onbedoeld kun je door je eigen reactie het gedrag op die momenten in stand houden. Kijk bij welke reactie van jouw kant het wel en niet stopt en pas je daaraan aan.

Het klinkt als echt ‘aandacht-trekken-gedrag’. Dat doet hij bij de voor hem veilige personen: bij mama, de oppas en zijn vriendje. Jou en de oppas raad ik aan allebei op dezelfde manier te reageren. Dat zorgt voor het beste resultaat. De manier waarop hij aandacht trekt, lokt waarschijnlijk altijd een reactie uit, en dat is nou net waarop hij (onbewust!) zit te wachten en wat het gedrag dus in stand houdt. 
Mijn advies: bij dat wat echt niet kan, grijp je in. Je verwoordt zijn wens of gevoel, erkent die ook en toont daar begrip voor, maar corrigeert het gedrag. Al het overige gedrag (lachen, napraten, reageren op jouw correctie met bijvoorbeeld ‘je bent zelf stout’ enz.) negeer je volkomen. Let op: zowel verbaal als non-verbaal. Zeg hooguit: ‘Als je zo doet of praat, luister ik niet naar je. Als je weer gewoon kunt praten, luister ik pas weer.’ Zo dooft het gedrag het snelst uit. 
Kijk ook of je op sommige momenten met humor kunt reageren. Dat werkt bij kleintjes vaak ook goed. 
We hebben er in deze fase vaak zo genoeg van dat we die manier van reageren vergeten, maar het kan prima werken!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Dominant
Sluiten