Redactie
Redactie School 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Doubleren in groep 4: nu vast terug naar groep 3?

antwoord

Wanneer een kind gaat doubleren, komt er een moment dat de leerkracht – of het kind zelf – zijn klasgenootjes inlicht. Als dat op een goede manier is gebeurd, valt er vaak een last van de schouders van het kind. Iedereen weet het nu, er is over gepraat, de reden is uitgelegd en waarschijnlijk begrijpen de klasgenoten best dat dit weleens gebeurt.

Het is natuurlijk belangrijk dat jullie voorafgaand hieraan met jullie zoon spreken.

  • Vertel hem dat doubleren vaak voorkomt bij kinderen met epilepsie en dat hij er dus niks aan kan doen. Het is heel knap dat hij goed zijn best blijft doen. Ook kinderen zonder epilepsie hebben wel eens iets langer de tijd nodig. (Het is in feite ook onlogisch dat alle leerlingen precies evenveel tijd nodig zouden hebben om door de stof heen te komen).
  • Het kan zijn dat er nog een leerling doubleert. Het is altijd fijn voor een kind om te weten dat hij niet de enige is in de hele school. Informeer eens bij de leerkracht.
  • Bespreek met je zoon wat hij zelf het fijnste zou vinden: terug naar groep 3 en alvast zijn nieuwe klas leren kennen? Of nog even in groep 4 blijven en andere werkjes doen dan de rest van de klas? Ik ben van mening dat een kind op deze leeftijd hier best over kan nadenken. Geef hem wel de tijd om hierover na te denken en zeg hem dat jullie pas een beslissing nemen als hij ook zijn mening heeft gegeven. Help hem eventueel om zijn gedachten te verwoorden zodat hij de voor- en nadelen kan uitspreken zoals hij ze voelt.
  • Leg je zoon uit dat de juf het heel goed aan de klas zal uitleggen en dat hij zich absoluut niet hoeft te schamen. Zijn klasgenoten zullen het begrijpen. Vertel ook dat de leerkracht van groep 3 heel goed aan de klas kan uitleggen waarom hij alvast zijn nieuwe klasgenoten wil leren kennen.

Ik raad je aan om samen met je zoon een afspraak te maken bij de leerkracht en jullie beslissing uit te leggen. Jullie kunnen dan samen een plan maken over hoe de juf het in de groep gaat vertellen. Dit laatste is vaak heel belangrijk. De leerkracht moet hiervoor de tijd nemen en de groep aanspreken op hun verantwoordelijkheid om de laatste maanden ook fijn te maken voor jouw zoon. Dat kan alleen wanneer er een goed gesprek is gevoerd met de groep: ‘We willen niet dat er een klasgenootje elke dag met buikpijn naar school gaat en dus helpen we hem een beetje.’

Wanneer jullie zoon het liefste in groep 4 blijft, dan zal de leerkracht het werk van je zoon nog verder moeten aanpassen om te zorgen dat hij zinvol bezig kan zijn de laatste maanden.
Wanneer jullie beslissen om nu terug te gaan naar groep 3, vergeet dan niet om zo’n zelfde gesprek met de leerkracht van groep 3 te voeren zodat ook deze groep leerlingen is voorbereid op hun nieuwe klasgenoot.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Doubleren in groep 4: nu vast terug naar groep 3?
Sluiten