Driemaal tomaten en Krokante vijfkruidentofoe met soja-gembersaus

In het maartnummer van J/M staan twee overheerlijke recepten uit het boek (Rigatoni met Spaanse peper en walnoten & Gevulde rode ui uit de oven met geurige, gebakken couscous). Hier vind je nog twee extra recepten: Driemaal tomaten en Krokante vijfkruidentofoe met soja-gembersaus.

Driemaal Tomaten

Eenvoudige salade
Snijd een paar verschillende soorten tomaten in tweeën of in plakken en leg ze op een platte schaal. Klop 0,5 dl slagroom, 0,5 dl olijfolie, 2 el witte wijnazijn, wat suiker, 1 snufje zout en een flinke mespunt zwarte peper uit de molen door elkaar. Besprenkel de tomaten met dit sausje en bestrooi met verse muntblaadjes.

Panzanella burrata
Snijd 3 tomaten in grove stukken en meng er 150 gr verbrokkeld en in de oven geroosterd zuurdesembrood doorheen. Breng op smaak met olijfolie, rode wijnazijn, peper, zout en verse basilicum. Laat 1 tot 2 uur op kampertemperatuur staan. Doe er voor het opdienen de helft van een fijngesnipperd uitje bij en drapeer het geheel over een bol burrata of buffelmozzarella.

Shopska-salade
Snij 4 flinke, ontpitte tomaten en 2 ontpitte rode paprika’s in stukken. Snijd 15 cm geschilde en ontpitte komkommer in blokjes. Snipper ½ rood uitje en knip 2 el peterselieblaadjes fijn. Meng alle ingrediënten door elkaar en breng op smaak met rode wijnazijn, milde olijfolie, peper en zout. Bestrooi de salade voor het opdienen met 100 gr grof geraspte feta.

Krokante vijfkruidentofoe met soja-gembersaus

Voor 4 personen

Voor de tofoe: * 500 gr stevige tofoe * 6 el maïsmeel * 2 el vijfkruidenmengsel * 1 tl gedroogde Spaanse peper * 5 el arachideolie
Voor de soja-gembersaus: * 4 el sojasaus * 2 el rijstazijn * 1 tl sesamolie * 2cm heel fijngehakte gemberwortel * 1 tl fijne kristalsuiker

  1. Leg 2 lagen keukenpapier op een bord en leg daar de tofoe op. Leg nog 2 lagen keukenpapier op de tofoe en zet er een bord op. Druk stevig aan. Zet een paar volle conservenblikjes op het bord en laat staan terwijl je de rest van het recept maakt. Zet de oven heel laag aan, net warm genoeg om de gebakken tofoe warm te houden 
  2. Maak de saus door alle ingrediënten door elkaar te roeren, totdat de suiker is opgelost. 
  3. Meng het maïsmeel, het vijfkruidenmengsel en de gedroogde Spaanse peper door elkaar en strooi dit mengsel in een bord. Schenk de helft van de arachideolie in een grote wok en verwarm deze op matig vuur. Droog de tofoe nog een laatste keer af met keukenpapier en snijd deze in grote dobbelstenen. Wentel de dobbelstenen in het vijfkruidenmengsel, totdat ze goed omhuld zijn. Zet het vuur onder de wok hoger en bak de helft van de tofoedobbelstenen erin: draai ze voorzichtig met een knijper om, tot ze krokant zijn en aan alle kanten bruin. 

Reken op ongeveer 5 min baktijd. Leg de gebakken tofoe op een bord met keukenpapier om de overtollige olie eruit te laten lopen en zet het bord dan in de oven om het warm te houden. Bak de rest van de tofoe. Dien lekker warm op, met de saus er apart bij, in een kommetje.

 

 

Tekst: Redactie

Publicatiedatum: 10 februari 2012

Reageer op artikel:
Driemaal tomaten en Krokante vijfkruidentofoe met soja-gembersaus
Sluiten