Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Opvoeden 22 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Een kind met driftbuien? Hier een driestappenplan voor ouders

Een peuter die af en toe uit zijn of haar vel springt, kan een behoorlijke uitdaging zijn. Want hoe kun je het beste omgaan met een pittige driftbui van je zoon of dochter? Het is een vraag die vast veel ouders hebben.

Een driestappenplan voor jou als ouder kan in ieder geval helpen om op een kalme manier om te gaan met de aanvallen.

Driftbui: een driestappenplan

Dat kinderen zo nu en dan een flinke driftbui hebben is niet gek. Vaak weten ze nog niet zo goed wat ze met hun emoties moeten doen en is boos worden een ‘makkelijke’ weg. Maar ondanks dat die woedeaanvallen niet meer dan logisch zijn, is het voor ouders wel heel lastig om er mee om te gaan. Want hoe blijf je rustig? Hoe kalmeer je een kind? En in hoeverre word je boos?

In onderstaand plan wordt uitgelegd hoe je in drie stappen de woedeaanval van je kind onder controle houdt zonder complete heisa te veroorzaken.

1. Leg uit dat je boze gevoelens begrijpt

Of de reden van de woedeaanval nou terecht is of niet, het is als ouder in ieder geval goed om aan te geven dat je snap dat je zoon of dochter af en toe boos is. Hierbij hoef je niet te melden of je de boosheid begrijpt of niet. Zinnen als: ‘Ik weet dat je boos bent’ of Ik zie dat je verdrietig bent’ zijn vaak al genoeg.

Door namelijk uit te leggen dat je boze gevoelens begrijpt, voelt je kind zichzelf ook begrepen. Het is daarnaast natuurlijk zaak om dat wel op een kalme toon te zeggen. Juist door deze stap als eerste te doen, zul je al zien dat je kindje een stuk rustiger wordt.

2. Vraag of je je kind kan helpen

De tweede stap in dit stappenplan gaat om vragen stellen. Wanneer je eenmaal hebt verteld dat je de boze gevoelens van je kind begrijpt, is het daarna verstandig om te vragen of je je zoon of dochter kan helpen. Vraag daarom ook: ‘Heb je mijn hulp nodig? of Zal ik even bij je komen zitten?’.

Door te vragen of je je kind kan helpen zal hij of zij doorkrijgen dat er een oplossing is voor de gevoelens die hij heeft. Woedeaanvallen bij jonge kinderen komen namelijk vaak voor doordat ze simpelweg niet weten hoe ze ergens mee om moeten gaan. Door een luisterend oor te bieden en hulp te geven, krijgt je kindje door dat het ook anders kan.

3. Blijf altijd in de buurt

Hoewel je misschien de neiging hebt om je kind even uit te laten razen en weg te gaan, is het juist goed dicht bij hem of haar te blijven. Fysieke nabijheid kalmeert namelijk het emotionele deel van ons brein. Het is dan ook goed om – na dat je bovenstaande twee stappen hebt opgevolgd – nog even een halfuurtje dichtbij je kind te blijven. Op die manier laat je blijken dat je je kind altijd steunt, zelfs als hij of zij een driftbui heeft.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Babyology

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.