Redactie
Redactie ADHD 19 jun 2018

Druk en moeilijk te bereiken

antwoord

Ik kan me voorstellen dat jullie op zoek zijn naar een achterliggende oorzaak en uitleg van zijn wisselende gedrag. Met de daarbijbehorende ‘gebruiksaanwijzing’ om het voor hem, voor jullie en school een stukje prettiger en rustiger te laten verlopen. 
Uiteraard kan ik dat in een korte mail niet allemaal verzorgen. Aan de hand van het beeld dat jullie schetsen wil ik wel proberen wat tips te geven in de hoop dat die hem thuis en op school meer rust geven. 
De tips richt ik op zijn drukke, onrustige gedrag en het moeite hebben met sociale contacten.

Enkele tips:

  • Kinderen zoals hij hebben veel behoefte aan duidelijkheid en structuur. Dat geeft namelijk rust in zijn hoofd en lijf. Steeds dezelfde routines rond opstaan, eten, naar bed gaan, enzovoort. Heel duidelijke afspraken (op een afsprakenbord) rond terugkerende zaken als helpen in huis, hoe gedragen wij ons in huis (computergebruik, tv en bijvoorbeeld snoepen). 
  • Maak geen overvolle dagen voor hem.
  • Observeer eens of zijn mindere dagen samenhangen met rommelige/volle/anders dan anders/spannende dagen (of waar spannende dingen op komst zijn). Ik vermoed dat daar een link mee is. 
  • Bereid hem goed voor op dat wat komt en op eventuele veranderingen.
  • Maak op een aftelkalender spannende dingen zichtbaar.
  • Laat op een weekplanner zien wat hij kan verwachten.
  • Houd sociale dingen overzichtelijk voor hem. Moeilijke dag? Dan niet al te veel kinderen om mee te spelen en/of in de buurt blijven om op tijd bij te sturen. Dat voorkomt vervelende ervaringen. 

Het lijkt mij op basis van je verhaal zinvol om uit te zoeken of er iets anders aan de hand is dan ADHD. Niet omdat een etiketje plakken nou altijd zo nodig is, maar wel omdat het wellicht meer duidelijkheid geeft over de beste benadering en hoe jullie – en de juffen op school – daar hulp en uitleg bij kunnen krijgen. 
Bovendien is het zowel voor jullie als voor hem fijn als dan vaststaat dat het geen onwil is maar onmacht en dat er een reden voor is. Het zou – als ik het zo lees – wellicht een lichte vorm van autisme kunnen zijn, maar dat hoeft helemaal niet. In ieder geval sluiten aanpak en benadering van deze stoornis zeker aan bij de dingen die je omschrijft, dus je zou er wat over kunnen lezen. Wie weet helpt het jullie wat verder in je aanpak. Of maakt het duidelijk dat dit het niet is, omdat je er verder weinig herkent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Druk en moeilijk te bereiken
Sluiten