Redactie
Redactie Concentratiegebrek 19 jun 2018

Druk en onrustig op school

antwoord

Uit je verhaal blijkt dat er twee problemen spelen die mogelijk met elkaar te maken hebben. Ten eerste heeft je zoon moeite met concentreren, rustig werken, stilzitten en luisteren. Je beschrijft je zoon als een lieve jongen die graag beweegt. Het is een hele opgave voor een jong kind om aan een tafeltje te werken, terwijl hij het liefst lekker buiten zou rennen. Wanneer het werk in de klas hem goed zou afgaan, gaf dat nog plezier en voldoening. Er speelt echter nog een probleem: misschien is je zoon dyslectisch en dit kan veel frustraties oproepen. Hij wil wel, maar het lukt steeds niet! 
Het is goed mogelijk dat het gedrag van je zoon voortkomt uit zijn leerproblemen. Het feit dat de aanvraag voor een dyslexieonderzoek vertraagd is, zou niet moeten betekenen dat er geen beweging is en dat er niet gezocht moet worden naar manieren om je zoon te helpen.

Je vertelt dat je zoon goed reageert op een positieve benadering. De leerkracht zou een beloningssysteem kunnen invoeren waarbij vooral beloond wordt bij korte perioden van rustig werken. Het resultaat van het werk – zoals het aantal fouten – zou hierin niet meegenomen moeten worden. Door een rustige werkplek te creëren zal de kans op succes vergroot worden.

Ten tweede zou je een plan kunnen maken om iets meer tegemoet te komen aan de behoefte om te bewegen:

  • Even van je stoel om je schrift in te leveren.
  • Een boodschapje voor de juf bij een andere klas.
  • Een rondje over het schoolplein rennen om even te ontladen doet vaak wonderen.
  • Bewegingsspelletjes tussendoor voor de hele klas zijn onmisbaar in groep 4.

Ondertussen kun je van de school vragen of ze willen zorgen voor de juiste informatie die nodig is voor de aanvraag van het dyslexieonderzoek. Blijf niet wachten op een dyslexieverklaring, maar ga door met samen oefenen op een positieve manier. Je doet dat erg goed en zo merkt je kind dat leren leuk kan zijn.

Wanneer vooruitgang achterwege blijft, schakel dan zo mogelijk een remedial teacher in die specifieke hulp kan bieden aan een dyslectisch kind.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Druk en onrustig op school
Sluiten