Redactie
Redactie ADHD 19 jun 2018

‘Druk kind? Ga niet meteen naar de dokter!’

Heb jij een druk kind thuis rondlopen? En denk je dat het misschien beter is om direct naar de dokter te gaan? Niet nodig, zegt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). Volgens de RVS krijgen te veel kinderen namelijk ten onrechte medicijnen voorgeschreven.

Als deze kinderen thuis én op school meer ruimte zouden krijgen voor gedrag dat bij hun leeftijd hoort, zou onnodig medicijngebruik in sterke mate verminderd worden. Dat stelt de RVS in het advies 'Recept voor maatschappelijk probleem'.

ADHD-medicatie

De adviesraad stelt dat bij maatschappelijke problemen, zoals drukke kinderen, de route naar de dokter beter ontwikkeld is dan andere mogelijkheden. Hoewel de RVS de medische aanpak niet overboord wil gooien, wijzen zij er wél op dat het aantal voorgeschreven ADHD-medicijnen in rap tempo is verviervoudigd. “Als er iets niet goed gaat in het leven, is de route naar de dokter blijkbaar beter ontwikkeld dan andere mogelijkheden”, aldus raadslid Liesbeth Noordegraaf-Eelens.

Alternatieven

Maar volgens de RVS kunnen we niet volledig op de medische route vertrouwen. De dokter kan immers niet alle problemen oplossen en daarnaast heeft de medische aanpak ook nadelen – zoals bijwerkingen, of een ongewenst resultaat. Volgens Noordegraaf-Eelens kunnen omstanders, zoals leraren of maatschappelijke werkers, voorkomen dat kinderen onnodig of te snel het medisch circuit ingaan.

Bron: NU.nl / Raad voor Volksgezondheid en Samenleving

Reageer op artikel:
‘Druk kind? Ga niet meteen naar de dokter!’
Sluiten