Redactie
Redactie Groepen 1-8 21 jun 2018

Druk kind in groep 7/8

antwoord

Als ouder is het heel moeilijk om het gedrag van je kind in de klas te veranderen; je bent er niet bij en je ziet niet waardoor je zoon zo druk wordt. De leerkracht kan hier meer over zeggen. Het is verstandig om nog eens een gesprek met de meester aan te gaan. 

Maak hiervoor na school een afspraak en zeg meteen dat je nog eens wil komen praten over het gedrag van je zoon. Neem je zoon mee! Hij is immers oud genoeg om over dit soort zaken na te denken en mee te praten over een oplossing.

Vraag in dit gesprek naar:

  • Wanneer je zoon druk is.
  • Wat doet je zoon als hij druk wordt?
  • Is hij ook onrustig tijdens het werken?
  • Is je zoon erg snel klaar met zijn taak? Wordt hij voldoende uitgedaagd?
  • Hoe is de werkplek van hem. Zit hij in een groepje? Is het mogelijk om zijn tafeltje even apart te schuiven wanneer er gewerkt moet worden?
  • Heeft de meester ideeën om het gedrag van je zoon te beïnvloeden, bijvoorbeeld door middel van waarschuwingen en/of beloningslijst? Wat vindt jouw zoon hiervan?
  • Wanneer de plusgroep een uitdaging voor hem is, zou de leerkracht dat wellicht als een soort vooruitzicht kunnen stellen. Nog beter lijkt het mij om je zoon een kans te geven in de plusgroep. Voorwaarde is dan dat hij gaat werken aan zijn gedrag. Hierover kan de meester het beste een beslissing nemen.

Bereid dit gesprek goed voor met je zoon. Het is heel verstandig om eens op een rustig moment met hem te praten. Het is dan belangrijk dat je je zoon zijn verhaal laat doen zonder direct te oordelen. Luister naar hem en laat hem uitpraten en vertellen. Zorg dat je kind zich gehoord voelt en toon begrip voor hoe hij de zaken ziet. Geef daarna aan dat het toch wel erg belangrijk is dat hij aan zijn gedrag gaat werken. Vraag maar eens wat hij ervoor nodig denkt te hebben. Een rustigere werkplek? Meer uitdaging? Een goed, spannend boek voor als hij klaar is met zijn werk?

Ik zie ook wel eens dat er met een soort koptelefoon gewerkt wordt. Wanneer kinderen niet afgeleid willen worden, zetten ze deze op zodat het geluid gedempt wordt. Hierdoor kunnen kinderen zich beter concentreren. Bovendien remt het klasgenoten om tegen ze te praten.

Ook bij oudere kinderen werkt belonen beter dan enkel straffen. Spreek daarom met de meester af wanneer je opnieuw samen komt praten. Gaat het beter? Dan mag dat beloond worden. Maar ook grenzen moeten duidelijk aangegeven worden. Wanneer je zoon zich niet aan afspraken houdt die hij zelf mee heeft opgesteld, moet hij zich daarvoor verantwoorden. 

Werkhouding, inzet, motivatie en concentratie: het speelt allemaal mee in het vormen van een definitief advies voor de middelbare school. Het is dus zeker goed om daaraan te gaan werken.

Reageer op artikel:
Druk kind in groep 7/8
Sluiten