Redactie
Redactie Opvoedstijlen 21 jun 2018

Duitse kinderen op etiquettecursus

Heb je niet zoveel tijd voor de opvoeding? Daar hebben de ouders in Duitsland een oplossing voor gevonden. De 'goede manierencursus'. 

De Volkskrant meldt dat voornamelijk de Kinderknigge cursussen het hardst groeien. De Kinderknigge cursus is gebaseerd op de klassieke geboden van Adolph Freiherr Knigge uit de achttiende eeuw. Hij schreef in 1788 het boek Over de omgang met mensen. In Duitsland is de naam inmiddels ‘Knigge’ synoniem geworden voor ‘goede manieren’.

Een trend

Volgens de Volkskrant is Knigge helemaal in de mode. “Businessknigge, knigge voor thuis, datingknigge, congresknigge, restaurantknigge, een opfriscursus knigge voor aan tafel en, natuurlijk, knigge voor sociale media.” Toch zijn Kinderknigge cursussen het meest populair. Volgens kniggetrainer Weichselgartner-Nopper hebben ouders steeds minder tijd voor hun kinderen. “Vroeger was de gezamenlijke middagmaaltijd hét moment dat ouders hun kinderen opvoeden. Nu zitten kinderen de hele dag op school,” aldus de kniggetrainer.

Meer dan tafelmanieren

Tijdens de cursus krijgen kinderen in ieder geval de tafelmanieren aangeleerd. Kinderen leren bijvoorbeeld dat je geen ‘gezondheid’ hoort te zeggen wanneer iemand niest, hoe je een glas wijn inschenkt en dat je het aan de eettafel niet hebt over gezondheid, geld of roddels. Maar het gaat volgens Weichselgartner-Nopper verder dan tafelmanieren. “Als je weet hoe het hoort, kun je er je verdere leeftijd voordeel mee doen.” 

Bron: Volkskrant.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Duitse kinderen op etiquettecursus
Sluiten