redactie
redactie Dyslexie 19 juni 2018

‘Dyslexie? Komt door slecht onderwijs’

Het feit dat steeds meer kinderen de diagnose dyslexie en dyscalculie krijgen, is geen toeval. Het is het gevolg van slecht onderwijs, concluderen drie hoogleraren; zo schrijft het AD.

Volgens dyslexiehoogleraar Anna Bosman van de Radboud Universiteit in Nijmegen, krijgen onnodig veel kinderen het label dyslectisch of dyscalculisch opgeplakt. “Ik vraag me zelfs af of dyslexie wel bestaat.”

Te weinig oefening

Met de kinderen is niets aan de hand, zegt de dyslexiehoogleraar.  “Er wordt gewoon te weinig geoefend.” Volgens Bosman wordt de oorzaak van lees- en rekenproblemen bijna altijd bij het kind gezocht. “We vergeten te checken of er wel goed onderwijs is gegeven.”

Ouderwets stampen

Wat is dan de remedie tegen de lees- en rekenproblemen? Ouderwets stampen onder begeleiding van de juf of meester, vindt de dyslexiehoogleraar. “Elke dag een dictee.” En ook de kinderen die veel moeite hebben met rekenen, moeten de basisvaardigheden onder de knie krijgen. Optellen, vermenigvuldigen en de tafels opdreunen.

Bosman deed zes weken lang onderzoek onder vijftig leerlingen door middel van een rekentraining. Na deze zes weken waren de studenten met ongeveer anderhalf jaar vooruitgegaan. “Vrijwel alle leerlingen zijn in staat om deze basisvaardigheden te verwerven”, zegt ze.

Herhalen, herhalen, herhalen

En zij is niet de enige. Ook hoogleraar Kees Vernooy, een autoriteit op het gebied van lees- en taalonderwijs, stelt dat er wetenschappelijk bewijs is dat kinderen meer moeten oefenen. “En dat herhaling nodig is. Maar dat hoort men niet graag.” Tegen het NOS Radio 1 Journaal zegt Vernooy dat slechts drie tot vijf procent van de kinderen écht dyslectisch is. De anderen zijn pseudo-dyslecten.

Méér oefenen

Net als Bosman en Vernooy, denkt ook hoogleraar Ben Maassen dat kinderen leesproblemen meer moeten trainen. “Nu is het zo dat kinderen met dyslexie minder hoeven te lezen en te spellen, terwijl ze juist méér moeten oefenen.”

Bron: AD / NOS

Reageer op artikel:
‘Dyslexie? Komt door slecht onderwijs’
Sluiten