Redactie
Redactie Dyslexie 19 jun 2018

Dyslexie op middelbare school

antwoord

Je schrijft dat je dochter dyslectisch is en dat je twijfelt of je haar op een hoger niveau zult laten werken dan het advies van de school. De twijfel is terecht. Dyslectische kinderen komen op het voortgezet onderwijs weer nieuwe problemen tegen. Het werktempo is veelal hoger, er moet meer gelezen worden en er wordt een groter beroep gedaan op de plannings- en organisatorische vaardigheden van de leerling. Bovendien krijgen ze te maken met drie vreemde talen. Dyslectische kinderen hebben meer tijd nodig en het werk kost ze meer energie. Dit alles kan een kind erg onzeker maken. In zijn algemeenheid wordt dan ook aangeraden om deze kinderen niet boven hun niveau te laten werken omdat de resultaten en vooruitgang het beste zijn wanneer een kind op het eigen niveau werkt.

Je dochter is echter heel gemotiveerd. Ze weet wat ze wil, werkt hard en scoort ruim voldoende. Natuurlijk vraag je je af of je de ambitie van je dochter moet afremmen. Van belang is dat je dochter beseft dat de dyslexie de oorzaak is van haar taalproblemen en dat ze altijd harder zal moeten werken dan haar klasgenoten wanneer ze de havo wil gaan doen. Praat met haar over de keuze die ze wil maken en prijs haar voor haar inzet! 

Welke richting je dochter ook gaat kiezen, ik raad je wel aan een aantal zaken goed te regelen zodat de kans op slagen het grootst wordt:

  • Je dochter heeft recht op extra tijd voor haar toetsen en ontheffing van bepaalde opdrachten. Daarnaast kan ze een vergrote versie van een toets krijgen zodat het lezen makkelijker is voor haar. Vraag aan haar mentor of dit gecommuniceerd kan worden met al haar docenten, zodat je dochter er niet steeds om hoeft te vragen. Kijk eens op www.steunpuntdyslexie.nl Op deze site vind je ook een protocol dyslexie VO. Hierin lees je welke begeleiding je van de school mag verwachten.
  • Je zou kunnen overwegen om haar huiswerkbegeleiding aan te bieden. Huiswerkbegeleidingsinstituten zoals Studiekring kunnen kinderen helpen met plannen en structureren van het huiswerk. Kijk eens op www.studiekring.nl/dyslexie 
  • Je kunt ook zelf je dochter helpen met huiswerk. J/M heeft een goede online cursus voor ouders ‘Helpen met huiswerk’. Je krijgt veel goede tips waarmee je zo thuis aan de slag kunt!
  • Probeer afspraken te maken met je dochter over het gebruik van de telefoon tijdens het maken van huiswerk. Het kan helpen om de telefoon dan even te laten inleveren zodat de verleiding om op elk belletje te reageren er niet meer is.

Natuurlijk zijn er veel verleidingen voor een meisje van 14. Gezelligheid met haar vriendinnen en leuke contacten via social media. Dat hoort bij haar leeftijd en het is ook fijn dat ze daar zo’n plezier aan beleeft. Help je dochter een beetje de verleidingen tijdens haar huiswerk te weerstaan zodat ze zich beter kan concentreren. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Dyslexie op middelbare school
Sluiten