redactie
redactie Alcoholgebruik 19 juni 2018

Een goed gesprek over alcohol

Veel pubers drinken al voor hun 18e verjaardag hun eerste glaasje. Wil je dit voorkomen, dan is het belangrijk tijdig een gesprek met je kind over alcoholgebruik te hebben. Maar hoe pak je dit aan?

Begin op tijd

Op de basisschool zijn de meeste kinderen vaak nog niet zo bezig met alcohol. Eenmaal op de middelbare school kan dit snel veranderen. Van de 13-jarigen heeft ongeveer een derde ooit alcohol gedronken. Wacht dus niet tot de brugklas, maar praat al eerder met hem of haar over de risico’s van alcoholgebruik. Zo heb je meer kans om het startmoment uit te stellen. En uit onderzoeken blijkt: hoe later een kind begint met drinken, hoe kleiner het risico op excessen, zoals extreme dronkenschap en verslaving.

Hoe begin je een gesprek?

Ga niet speciaal zitten om met je kind te praten over alcoholgebruik, maar probeer een gesprek over drinken te beginnen door aan te haken bij het nieuws of bijvoorbeeld naar aanleiding van een feest dat eraan komt. Is je kind dronken thuisgekomen? Begin dan niet op dát moment een gesprek, maar pas later of de volgende dag.

Wat vertel je je kind (jonger dan 11 jaar)?

Jongere kinderen denken vaak dat de meeste oudere kinderen wel eens alcohol drinken en dat het stoer is. Leg je kind uit dat dit een vergissing is en dat het wel meevalt met het aantal pubers dat daadwerkelijk alcohol drinkt. Veel doen alleen maar stoer en overdrijven (gelukkig) wat er is gebeurd. Of wat misschien niet eens echt heeft plaatsgevonden. Vertel bovendien dat het drinken van alcohol niet zo onschuldig is als het misschien lijkt. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat drinken op jonge leeftijd een negatief effect kan hebben op de ontwikkeling van de hersenen.

Wat zeg je tegen een puber (11+)?

Ook als je kind een echte puber is, is het goed om de nadelen van het drinken van alcohol te benadrukken in een gesprek. Leg daarbij niet alleen het accent op de gezondheidsrisico’s, maar vooral ook op het functioneren. Jonge mensen kunnen slecht tegen drank en aangeschoten of dronken zijn is echt niet cool. Bovendien loopt een jongere met drank op een groter risico om in vervelende situaties terecht te komen (onvrijwillige seks, vechtpartijen). Leg je puber verder uit dat nee zeggen echt niet stom is en probeer samen te bedenken hoe hij kan reageren op situaties waarbij hij in de verleiding kan komen om mee te doen met drinken.

Regels stellen

Zolang je kind nog niet drinkt, heeft jouw opvoeding veel invloed op hoe je kind later met alcohol omgaat. Meer dan jij misschien denkt. Het is eigenlijk heel simpel: hoe meer jij als ouder verbiedt, hoe minder kans dat je kind gaat drinken. Er wordt ouders niet voor niets geadviseerd de afspraak van NIX – niet roken en drinken tot 18 jaar – met hun kind te maken. Uit onderzoek is gebleken dat het stellen van regels wel degelijk helpt. Het is echt niet zo dat een verbod jongeren juist nieuwsgieriger maakt naar alcohol, zoals sommige mensen denken. En drinkt je kind stiekem toch eens alcohol, dan zal hij door ergens een stemmetje in zijn hoofd horen ‘zeuren’ dat het eigenlijk niet oké is.

Nee is nee, ook als het feest is

Bedenk goed: af en toe een drankje wordt altijd meer, nooit minder. Dus sta je kind ook niet toe om een drankje te drinken ‘omdat het feest is’. Houd het helder: nee is gewoon altijd nee. Schenk liever ook geen kinderchampagne of alcoholvrije wijn als alternatief voor alcoholische drank. Ook daarmee geef je namelijk de boodschap dat drank eigenlijk wel bij een feestje hoort.

Meer informatie en tips over praten met je kind over alcoholgebruik vind je op www.hoepakjijditaan.nl en www.uwkindenalcohol.nl.

Reageer op artikel:
Een goed gesprek over alcohol
Sluiten