redactie
redactie Blogs 21 juni 2018

Een heel groooooot zwembad!

Trouwe lezers is het vast opgevallen dat er vorige week geen blog was. Uw blogger kwam nogal vermoeid uit het weekend en besloot dat het verstandiger was even uit te rusten. De reden van die vermoeidheid: een kinderbadje van het Kruidvat.

Het badje was in de aanbieding voor 15 euro en getuige de foto's op Facebook heeft half Nederland het gekocht. Ook in NRC zag ik een foto van 'ons' badje met twee uit de kluiten gewassen studenten erin. 'Zomer in Groningen' was het thema. 'Badje' is namelijk nogal een understatement. In het badje kunnen, met een beetje passen en meten, zeker vier ruim bemeten volwassenen languit liggen.

Precies dat badje had Hanno vorige week voor Yaël gekocht toen hij toch bij de drogist was voor luierdoekjes en wegwerpwashandjes. Enthousiast kwam hij thuis: 'Ik heb een verrassing voor Yaël!' Yaël hing lethargisch op de bank, want ze kan niet zo goed tegen de hitte. Maar toen het badje eenmaal stond en Hanno met een tuinslang aan de slag ging om het te vullen, kwam ze toch in beweging.

In een mum van tijd maakte de futloze hittehouding plaats voor opwinding. Een badje! Water! Even later lag ze dan in haar reuzenbad. Enthousiast sloeg ze met haar handjes op het water. Ik pookte de opwinding nog wat verder op door te roepen: 'Yaël heeft een eigen zwembad, een heel groooooot zwembad, speciaal voor Yaël.'

Dat had ik beter niet kunnen doen. Het badje bleek namelijk iets té groot voor Yaël. In haar hoofd, welteverstaan. Tussen de middag kon ze niet eten van de spanning. Na haar middagslaapje mocht ze weer in het badje. Eenmaal weer aangekleed en binnen sloeg ze met haar handjes op het raam, haar neus op de ruit gedrukt. 's Avonds at ze weer bijna niet en het duurde uren voor ze sliep. De volgende ochtend was ze alweer om vijf uur wakker en toen we haar uit bed gehaald hadden, rende ze meteen naar de tuindeur om te controleren of het badje er nog stond.

Zondag aan het einde van de dag, na nog twee badrondes, besloten Hanno en ik dat het genoeg was en lieten we het badje leeglopen. Yaël kon nog steeds niet eten en sliep weer slecht, maar daarna keerde de rust terug.

Wat is dat toch met autistische kinderen en water? Ze zijn er allemaal dol op. Yaël ontspant zich altijd zodra ze in het water ligt. Douchen vindt ze ook zo heerlijk. We dachten haar dus een groot plezier te doen met een bad dat onze halve postzegeltuin in beslag neemt. Maar voor een autistje als Yaël geldt: te veel plezier is ook te veel spanning. Ze kan al die gevoelens simpelweg niet reguleren.

Ik denk dat iedereen dat wel een beetje herkent. Ik kon vroeger ook niet slapen als we de volgende dag op schoolreisje gingen. Zo'n soort spanning moet het zijn, maar dan met een factor honderd. Dat is geen voorpret en napret meer, dat is gewoon te veel van het goede.

Hanno en ik overlegden over de beste aanpak en we besloten dat 'gewenning door overdaad' de meeste kans van slagen had. Dus stond het badje het afgelopen weekend weer in de tuin, twee volle dagen lang. Het werkte. Yaël had heerlijke dagen met nog maar een beetje spanning.

Volgend weekend zetten we de therapie voort.

Reageer op artikel:
Een heel groooooot zwembad!
Sluiten