Redactie
Redactie Alcoholgebruik 22 jun 2018

Een maand geen alcohol. Tot die verjaardag…

Een paar dagen erop uit met m’n vrouw, de kinderen zijn aan het logeren, lekker de tijd voor elkaar. Na een dagje in het Rijksmuseum voelt het heerlijk om de voeten te laten rusten. Ik zit samen met mijn vrouw aan een tafeltje bij het raam. Een gezellig hotel in de buurt van Amsterdam, mooi uitzicht. We mijmeren nog wat na over de prachtige schilderijen van Rembrandt.  De laatste zonnestralen vallen door het raam op de tafel. De wijnglazen maken een lange schaduw op het tafelkleed. Dit is echt zo’n moment dat je denkt: neem ik een witte wijn of toch een rode? Rosé zou ook wel passen, maar een biertje ook… Juist op dat moment komt een vriendelijke vrouw vragen of we wat willen drinken. Ik bestel een rode! Maar wel een rode van de bekende bron uit België. Uiteraard. Ik heb toch met mezelf afgesproken dat ik 30 dagen geen alcohol drink? Nu weet ik best, dat een passende wijn de smaak van een gerecht versterkt, maar ik heb ervaren dat een neutrale drank de smaak van een gerecht ook goed ondersteunt. Er is niets mis mee om bronwater te drinken bij de maaltijd!

In huis was er gedurende de 30 dagen geen alcohol, dat maakte het wel makkelijk om geen alcohol te drinken. De 30 dagen heb ik dan ook makkelijk volgehouden. Geen druppeltje gesmokkeld! Nadat de 30 dagen voorbij waren, heb ik het nog een tijdje volgehouden. Bij het doen van de wekelijkse boodschappen, legde ik geen wijn of bier in de kar. Dat ging een paar weken goed en die weken dronk ik ook geen alcohol. Maar toen kwam er een verjaardag…. Dus werd er wijn en bier gekocht. Waarom? Uit gewoonte. Het is zo normaal om wijn en bier te schenken als er iemand jarig is. Nadat de koffie op was vroeg ik mijn gasten wat ze wilden drinken, de wijn en bier kwamen op tafel. Voor mezelf zette ik ook een biertje neer. Waarom? Uit gewoonte, ik dacht er niet eens bij na. Het viel niemand op dat ik weer alcohol dronk. Zelfs de kinderen hadden er geen opmerkingen over.

Pas toen iedereen naar huis was, dacht ik na over het weer in huis halen van alcohol. Het voelde niet helemaal lekker, stiekem wilde ik het nog veel langer volhouden maar nu was het er toch van gekomen. Ik heb mezelf beloofd om minder vaak bier en wijn te kopen in de supermarkt. Het is goed om te beseffen dat als er geen alcohol in huis is, er thuis ook geen alcohol gedronken kan worden.  Ik verwacht dat de kinderen daardoor ook zullen beseffen dat volwassenen niet altijd alcohol drinken, en dat dat normaal is.

Reageer op artikel:
Een maand geen alcohol. Tot die verjaardag…
Sluiten