Redactie
Redactie Scheiden 19 jun 2018

Een ouderschapsplan opstellen: wanneer en hoe?

Als je gaat scheiden en samen minderjarige kinderen hebt, ben je verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Deze wordt dan samen met het echtscheidingsconvenant ingediend bij de rechtbank als de scheiding wordt aangevraagd. Een ouderschapsplan is ook verplicht bij een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract (met ouderlijk gezag).

Wat staat er in een ouderschapsplan?

Eigenlijk heel simpel: in het ouderschapsplan staan alle afspraken die je samen maakt over de verzorging en opvoeding van de (minderjarige) kinderen.

Zo staat er in een ouderschapsplan:

  • Hoe je samen de zorg en opvoeding verdeelt, ook wel de zorgregeling genoemd of de omgangsregeling die jullie afspreken;
  • Hoe je met elkaar communiceert over belangrijke onderwerpen. Het is bijvoorbeeld niet heel erg handig om via WhatsApp met elkaar te overleggen over een schoolkeuze. Maar een kort appje over wat je ex de volgende dag niet moet vergeten mee te geven naar school? Geen probleem natuurlijk;
  • Hoe jullie de verdeling van de kosten voor de opvoeding maken;
  • Andere afspraken, zoals: regels over bedtijden, huiswerk maken, medische zorg, zakgeld, sport, manieren van straffen, omgang met familie zoals opa’s, oma’s, ooms en tantes, enzovoort.

De verdeling van de zorg en opvoeding of omgangsregeling, maar ook hoe je met elkaar communiceert en de verdeling van de kosten… Allemaal dingen die wettelijk verplicht zijn om op te nemen in het plan. Het vastleggen van andere afspraken is alleen maar handig. Dan sluit je zoveel mogelijk zaken uit waar onduidelijkheid over kan ontstaan of waar je misschien wel discussie over kunt krijgen.

Houd je aan de afspraken

Het klinkt heel cliché, maar het is echt waar: als je het het voor de kinderen zo duidelijk mogelijk wilt houden – zonder teveel veranderingen – dan is het echt belangrijk dat je je allebei houdt aan de gemaakte afspraken uit het ouderschapsplan. Vergeet ook niet dat je hiertoe verplicht bent, want de rechter is namelijk degene die het plan accordeert en je erop wijst dat je je aan de inhoud van het ouderschapsplan dient te houden.

Hoe stel je een ouderschapsplan op?

Om te zorgen dat jullie niets vergeten, kun je het beste een voorbeeld van een ouderschapsplan volgen. Zo'n voorbeeld van een ouderschapsplan vind je hier. Je kunt dan samen stap voor stap alle afspraken invullen. Gaandeweg komen jullie vanzelf zaken tegen waar je samen nog over na moet denken en moet overleggen. Door samen alle stappen te doorlopen weten jullie zeker dat je alles goed vastlegt over én voor de kinderen. Wees open en eerlijk naar elkaar over de wensen die jullie beiden hebben ten aanzien van de kinderen. En het allerbelangrijkst: wat is het beste voor de kinderen? Dat zal soms inhouden dat één van jullie bij een bepaalde afspraak water bij de wijn zal moeten doen.

Neem samen dus de tijd om een doordacht ouderschapsplan op te stellen naar de wensen van alle partijen. Dit geeft jullie samen een goede basis om na de scheiding de zorg en opvoeding van de kinderen zo goed mogelijk voort te zetten.

Lees alles over verschillende vormen van hulp, documenten en informatie over scheiden op de website van Rechtsinfo.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Een ouderschapsplan opstellen: wanneer en hoe?
Sluiten