Merel Schut
Merel Schut Ouders 31 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Eén op de zes kinderen leeft in eenoudergezin

Ben jij een single parent? Je bent niet de enige. Een op de zes kinderen groeit in Nederland op in een eenoudergezin. Zo’n half miljoen kinderen woont in een gezin waarvan de ouders scheiden of waarin een vader of moeder is overleden.

Lager inkomen bij eenoudergezin

Twintig jaar geleden groeide nog een op de negen kinderen op in een eenoudergezin. Vorig jaar had een kwart van alle eenoudergezinnen bovendien een laag inkomen. Armoede lijkt vaker voor te komen onder deze gezinnen. De kans op armoede is namelijk vijf keer hoger dan gezinnen met twee samenwonende ouders. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Ook meer baby’s groeien op bij één ouder

Het aantal baby’s dat bij één ouder woont, is in twintig jaar tijd ook toegenomen. Begin dit jaar woonde ongeveer negen procent van de Nederlandse geboren baby’s in een huishouden met één ouder. Dat zijn vijftienduizend baby’s. Dertig procent van de geboren baby’s woonde trouwens bij ouders die niet getrouwd zijn. Dat percentage is verdubbeld ten opzichte van twintig jaar geleden.

Het grootste aantal eenoudergezinnen woont in Rotterdam, Amsterdam en Heerlen. Niet verrassend: in plaatsen als Urk en Staphorst is het aantal eenoudergezinnen het laagst.

Gescheiden ouders

Een eenoudergezin ontstaat als een partner overlijdt of als ouders gaan scheiden. Huwelijken eindigen ook in Nederland ten opzichte van veertig jaar geleden steeds vaker in scheidingen. Vorig jaar lag het echtscheidingspercentage van getrouwde stellen namelijk op bijna veertig procent. Vanaf de begin jaren zeventig is het aantal scheidingen flink gestegen, volgens het CBS. In 1971 lag het percentage namelijk op twaalf procent.

Partneralimentatie verandert volgend jaar

Stellen die gaan scheiden, krijgen volgend jaar trouwens te maken met een groot financieel verschil. Waar de partneralimentatie nu nog twaalf jaar betaald moet worden, is dit vanaf 2020 verlaagd naar maximaal vijf jaar. De alimentatie wordt geijkt aan de duur van het huwelijk, en dit gaat door de helft. Wie acht jaar getrouwd was, kan rekenen op vier jaar partneralimentatie. Er zit een maximum van vijf jaar op de nieuwe regel. RTL Nieuws beantwoordt zeven prangende vragen voor stellen die een scheiding overwegen.

Lees ook:

Scènes uit een scheiding
Scheiden? 9x de voordelen (ook voor je kind)
Huiswerkproblemen door scheiding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Eén op de zes kinderen leeft in eenoudergezin
Sluiten