Eenvoudige Spaanse gazpacho

voor 8 tapasglaasjes (van 1 ½ del) of 4 kommen

Ingrediënten

  • ¼ wit brood (250 g) van een dag oud
  • 4 tot 5 grote, rijpe rode tomaten
  • ¾ komkommer, geschild en in grove stukjes gehakt
  • 1 groene paprika, zonder zaadjes en grof gehakt
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • Spaanse extra vierge olijfolie
  • Sherryazijn
  • Zeezout en zwarte peper uit de molen
  • desgewenst een schepje suiker
  • desgewenst garneringen: verse fijne tuinkruiden, rode paprika, lente-ui, Serranoham of kwarteleitjes

Bereiding

Snijd het brood in plakjes, haal de korstjes eraf en leg met 1 dl water in een kom. Prik de tomaten aan de bovenkant in met een scherp mes, leg ze in een kom en schenk er kokend water op. Laat ze ongeveer 30 sec. staan en giet ze af. Trek er als ze voldoende zijn afgekoeld de velletjes af en ga verder met de rest van de groentes.

Doe de gepelde tomaten, de gehakte groentes en de tenen knoflook in de grootste serveerkan of mengbeker die je in huis hebt. Strooi er de gewelde stukjes brood op en schenk er een of twee flinke scheuten extra vierge olijfolie en een klein scheutje sherryazijn bij. Hak alles met een staafmixer of in een blender en proef vervolgens een hapje. Doe er een snufje zou en peper bij, en een flinke scheut water om de soep te verdunnen, hak alles nogmaals door elkaar, proef nog een keer en breng het zout en zuur perfect in balans. In Spanje doen ze er vaak een schepje suiker bij om hem extra zoet te maken, maar als de tomaten rijp genoeg zijn, is dat eigenlijk niet nodig. Deze gazpacho is misschien iets minder rood dan je gewend bent, maar dat is oké, het brood geeft de soep een – authentieke – roze- tot oranjeachtige kleur. Dek de kan af met keukenfolie en zet hem in de koelkast tot de gazpacho echt goed koud is.

Verdeel de soep als hij volledig afgekoeld is over de glaasjes of kommen. Sprenkel er een drupje extra vierge olijfolie op en garneer de soep met garnering naar keuze: verse tuinkruiden, heel fijn gehakte paprika of ui, plakjes Serranoham, of leg er als je het chic wilt maken een half hardgekookt kwarteleitje op. Heerlijk fris en eenvoudig.

Reageer op artikel:
Eenvoudige Spaanse gazpacho
Sluiten