Redactie
Redactie Groepen 1-8 19 jun 2018

Eenzaam op school

antwoord

Het is altijd lastig als je kind sociaal niet lekker draait op een school. Maak je de keuze om met je dochter eraan te werken hoe ze er anders, beter en/of sterker mee kan omgaan. Of kies je voor een andere school en hoop je dat het daar beter gaat. 

Ik zou als eerste stil staan bij het volgende: hoe gaat het met sociale contacten buiten school? Lukt het haar op straat, bij een hobby/sport en bijvoorbeeld bij verjaardagen om op een leuke adequate manier contact te maken en te onderhouden? Staat ze daar haar mannetje? Of is het ook dan moeilijk om aansluiting te vinden voor haar?

Als het overal lastig is en ze een beetje buiten de groep valt of dreigt te vallen, kun je haar wel van school afhalen maar dan is de kans groot dat het op een andere school ook niet zo lekker gaat op sociaal gebied. Natuurlijk is de ene school de andere niet en op sommige scholen besteden ze er veel en goed aandacht aan, maar als ze in de basis sterker gemaakt zou moeten worden, kun je daar beter eerst nog even aan werken en kijken of het daarna nog nodig is haar van school te laten veranderen.

Laat haar positieve ervaringen opdoen bij een hobby of sport waar ze zich sterk in voelt, of waar ze bijvoorbeeld met een vriendinnetje uit de buurt heen kan. Maak speelafspraken met kinderen met wie het klikt en laat haar zo groeien in sociale contacten. Een kindercoach kan eventueel ook een korte periode met haar samenwerken en kijken waar ze steun bij kan gebruiken en bij wie ze haar verhaal kwijt kan.
Bespreek met haar vooral wat ze zelf kan doen om het leuker te maken en aansluiting te vinden. Oplossingsgericht praten is veel positiever en constructiever dan blijven hangen in hoe naar het is. Daar moet natuurlijk wel aandacht voor zijn, maar als je haar vervolgens kunt helpen door weer positief plannetjes te maken voor verbetering, is dat heel mooi. Wat gaat er wel goed in de klas, met wie heeft ze wel leuk contact? Hoe kan ze dat uitbouwen? Wat kan ze doen in de pauze of als ze mee wil doen, enzovoort.

Los hiervan zou ik wel – zeker als andere ouders er ook tegenaan lopen – bij de school blijven aankaarten dat dit thema belangrijk is en dat je hoopt/verwacht dat school er aandacht aan besteedt. Bijvoorbeeld: wat kunnen ze verder in de klas nog doen om te helpen? Samen met school op goede voet hierover nadenken levert je vaak veel meer op dan in de verwijtende sfeer met ze praten, dus het zou mooi zijn als dat je lukt.

Mocht het uiteindelijk echt zitten in de situatie of in het beleid van school dan kun je haar van school laten wisselen. Maar informeer dan eerst heel goed hoe het eraan toegaat op de andere school

Reageer op artikel:
Eenzaam op school
Sluiten