Eerste kindermuseum over Tweede Wereldoorlog opent zijn deuren

Voor kinderen, door kinderen. Dat is het motto van het Verzetsmuseum Junior, het eerste Kindermuseum over de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Kinderen kunnen hier kennis maken met vier ooggetuigen die tijdens de oorlog tussen de 9 en 14 jaar waren. Eva was Joods, Jan had ouders in het verzet, Nelly was leidster van een jeugdafdeling van de NSB en Henk kwam uit een gezin dat zich aanpaste aan de omstandigheden. De vier hoofdpersonen zijn de centrale vertellers en nemen de kinderen van nu, terug naar toen. Maar voordat het zover is moeten de bezoekers eerst met de tijdmachine terug in de tijd reizen. Ook de verhalen van kinderen uit Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen uit dezelfde periode worden in het museum verteld.

Alles in het museum gaat over kinderen en is getest door kinderen. Je kan een vliegtuig besturen, spelletjes spelen en je mag overal aanzitten. De zogenaamde ‘verzetsbende, een groep van vier kinderen, heeft alles getest. Van de interactiviteit in het museum tot moeilijkheidsgraad van de teksten. 

De reacties van de kinderen tijdens de première waren dan ook positief: 
“Het is hier super cool en ook nog leerzaam.”
“Je mag alles aanraken en zelf op ontdekking gaan, dat mag normaal niet in een museum.”
“Normaal hoor je er alleen over, nu kunnen we het ook zien.”
“Het is alsof je even terug gaat in de tijd.”
“Goed dat ook het verhaal van het NSB-meisje Nelly wordt verteld, zo zie je alle kanten van het verhaal.”

Een van de hoofpersonen, Jan, was aanwezig bij de première voor kinderen eerder deze week [oktober 2013, red]. Zijn vader had een organisatie opgericht voor onderduikers. Uiteindelijk moest de familie van Jan zelf onderduiken omdat zijn vader werd gezocht door de Duitsers. “Eerst leek het net een jongensboek en vond ik het wel spannend, maar later werd het echt gevaarlijk.” De nu 80-jarige Jan benadrukt het nut van het museum: “Straks zijn er geen mensen meer die de oorlog hebben meegemaakt, maar onze verhalen blijven zo altijd bestaan.”

Het museum is voor kinderen van 9 tot 14 jaar. Ze kunnen onder begeleiding of zelf op ontdekking gaan terwijl hun ouders in het aangrenzende ‘volwassen’ verzetsmuseum rondkijken. Kijk voor meer informatie op de website: 

Website: www.verzetsmuseum.org

 

Reageer op artikel:
Eerste kindermuseum over Tweede Wereldoorlog opent zijn deuren
Sluiten