Redactie
Redactie Social media 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Eerste mobieltje: een checklist voor jou en je kind

De meeste kinderen van 10 jaar en ouder hebben een mobieltje of zelfs een smartphone. Als je een eerste mobieltje wilt aanschaffen voor je kind, is het belangrijk om te letten op de kosten en samen afspraken te maken. 

Wie betaalt de kosten?
-Wil je een mobiele telefoon met abonnement voor je kind aanschaffen? Houd dan hiermee rekening:
Je sluit op jouw eigen naam het abonnement af. Onder de 18 kunnen kinderen zelf nog geen abonnement afsluiten.  Hierbij kun je afspreken dat je zelf het abonnement maandelijks betaald. Maar je kunt ook met je kind afspreken dat hij of zij de maandelijkse kosten (deels) betaalt.

Let op: als jij of je kind het aankoopbedrag van de telefoon via het abonnement in termijnen betaalt, geldt dit als een lening. Het abonnement levert dan een BKR-registratie op.
–  Kies je liever voor prepaid? Dan kun je maandelijks een vast bedrag aan je kind geven om beltegoed te kopen. Maar je kind kan dit ook zelf betalen, bijvoorbeeld van het zakgeld of een bijbaantje.

LEES OOK: Kind met smartphone in bed? Niet doen!

Eerste mobieltje: afspraken maken
Maak van tevoren duidelijk afspraken met je kind. Zo voorkom je dat er later onduidelijke of lastige situaties ontstaan over zaken als de telefoonrekening.  Denk hierbij aan het volgende:

– Hoe hoog wordt de maandelijkse vergoeding?
– Geef je dit bedrag contant of maak je het op een vast moment over naar de bankrekening van je kind?
– Wie betaalt de extra kosten als je kind buiten de bel- en internetbundel kosten maakt? 
– Hoe vaak mag je kind het mobieltje gebruiken? Is dit alleen in geval van nood om jou te bereiken, direct na schooltijd of eigenlijk altijd?
– Wanneer mag je kind een nieuwe telefoon uitkiezen?
– Wat gebeurt er als het mobieltje gestolen wordt of kapotgaat?
– Mag je kind in-app aankopen doen? Dit kan bijvoorbeeld via spelletjes, maar dit levert een extra hoge rekening op die niet binnen het abonnement valt.

Voorbereiden op onverwachte situaties als verlies en diefstal
-Bewaar contactgegevens in het account, of the cloud. Zo gaan niet alle gegevens meteen verloren als het mobieltje zoek is. Beveilig dit account met een sterk wachtwoord. 
– Zorg ervoor dat jij en je kind allebei het SIM-nummer en de puk code hebben. En dat jullie opties aanvinken om de mobiel op afstand te blokkeren.

bron: Nibud

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Eerste mobieltje: een checklist voor jou en je kind
Sluiten