Redactie
Redactie Gewicht 21 jun 2018

Eetstoornis

antwoord

Het hebben van een eetstoornis geeft niet alleen veel lichamelijke en psychische stress bij degene met de stoornis, maar net zo veel stress bij de gezinsleden of familie en vrienden. Anorexia (of boulimia) is een ziekte die moeilijk te begrijpen is voor de omgeving. Informatie inwinnen over eetstoornissen kan je helpen mensen met deze eetstoornis beter te begrijpen, maar ook dan blijft het lastig om er op een goede manier mee om te gaan, omdat je niet zo goed weet waar je het wel of niet over kunt hebben. 
Via de website www.sabn.nl (een website over en voor mensen met een eetstoornis) kan je veel informatie vergaren over de verschillende eetstoornissen, maar ook over werkgroepen voor ouders. Als je dochter naar een centrum voor eetstoornissen doorgestuurd is, bieden ze daar ook vaak cursussen of lotgenotencontact aan.

Enkele tips hoe om te gaan met iemand met een eetstoornis:

  • Probeer niet te veel met eten bezig te zijn; hoe meer je gefixeerd bezig bent met eten – zoals pushen om te eten of tijdens de maaltijd alle aandacht op je dochter vestigen – hoe ongelukkiger je dochter zich voelt.
  • Toon je eigen gevoel en probeer zoveel mogelijk openheid te bieden, zodat zij ook over haar gevoel kan gaan praten. Voor mensen met een eetstoornis is het erg moeilijk om over hun gevoel te praten en dan is het goed om niet te veroordelend te reageren op het feit dat ze een probleem hebben. Iemand met een eetstoornis weet zelf dat hij of zij de omgeving er veel verdriet meedoet. Steun en openheid zonder veroordelend te zijn is daarom belangrijk.
  • Probeer de aandacht ergens anders op te vestigen, probeer quality time te hebben die niets met eten te maken heeft, om op die manier de vertrouwensband te versterken.
  • Erken dat je zelf de ziekte niet kan laten verdwijnen; een eetstoornis is een ernstige stoornis waarbij professionele behandeling nodig is. Genezen lukt jou niet, maar iemand steunen wel!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Eetstoornis
Sluiten