redactie
redactie Eindexamen 19 juni 2018

Eindexamen

Het laatste jaar op de middelbare school wordt afgesloten met een landelijk schoolexamen. Het examenjaar in het voortgezet onderwijs bestaat uit een schoolexamen en een centraal schriftelijk examen. Het schoolexamen wordt op school afgenomen met twee of drie tentamens per vak. Aan het eind van het schooljaar vindt het centraal schriftelijk examen plaats. Dit examen is voor elke leerling (van een opleiding) hetzelfde.

Het examen vindt bij VMBO-leerlingen plaats in de vierde, bij havo-leerlingen in de vijfde en bij vwo-leerlingen in de zesde klas. Dit centraal examen wordt meestal afgenomen in mei. In juni en augustus vinden de examens voor inhalers en herkansers plaats.

Hulp

Heeft je kind veel moeite met bepaalde vakken, denk dan na over een examentraining. Tijdens een examentraining werkt de leerling gedurende een aantal dagen intensief aan één vak. Er wordt in kleine groepen gewerkt met een persoonlijke begeleider. Tijdens de training wordt aandacht besteed aan opgaven die regelmatig op examens gevraagd worden. Door examenvragen stapsgewijs te behandelen, leert de leerling hoe hij de vragen moet maken. Volgens trainingsinstituten scheelt de examentraining gemiddeld een punt op het cijfer van het schoolexamen.

Geschikt als de leerling:

  • door omstandigheden examenstof is misgelopen
  • twijfelt of het zijn examen zal halen
  • hoopt op een extra hoog cijfer om toegelaten te worden op een vervolgopleiding
  • graag nog wat extra wil oefenen

Kosten

De kosten van een examentraining liggen gemiddeld tussen de € 250 en € 475. Examentrainingen worden op verschillende universiteiten en particuliere scholen in heel Nederland aangeboden. Deze trainingen zijn erg populair en zitten snel vol. Het is daarom verstandig om je kind op tijd in te schrijven.

Mogelijke trainingslocaties

erasmusexamentraining.nl/ Rotterdam.
jbi.uu.nl Utrecht.
sslleiden.nl/websites/inleiding/ – Leiden. Leerlingen van buiten de regio kunnen de cursus intern volgen. Daarbij worden maaltijden, drank en overnachting verzorgd.
studentsplus.nl Den Haag.
www.lyceo.nl/ Amsterdam, Delft, Eindhoven, Nijmegen, Tilburg, Utrecht, Zwolle, Curaçao.
studiekring.nl – Vestigingen door heel Nederland.
www.luzacexamentraining.nl/ – Arnhem, Rotterdam, Eindhoven, Hilversum, Leiden en Utrecht.
bijlesnetwerk.nl: Nijmegen, Eindhoven, Tilburg, Amsterdam, Rotterdam, Emmen en Zwolle.

Algemene informatie over het examen

examenblad.nl/ Examenblad.nl is de officiële website voor de examens in het Voortgezet Onderwijs. Deze site geeft informatie over de eindexamens vmbo, havo en vwo.
rijksoverheid.nl Algemene informatie over het eindexamen.
laks.nl Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is een organisatie van, voor en door scholieren. Het LAKS organiseert activiteiten, informeert en vertegenwoordigt scholieren.

Hoe overleeft jouw kind de eindexamens?

Is jouw kind erg gespannen nu de examens steeds meer in zicht komen? En weet je niet precies hoe je hem het beste kunt helpen? Er zijn diverse websites met praktische tips ter voorbereiding op de examens. In het boek De Examen Survival Gids geeft schrijfster Sanne Haarhuis, pedagoog en autismedeskundige, bruikbare tips ter voorbereiding op de examens. Zo wordt er ingegaan op de verschillende mogelijkheden om je kind zich optimaal voor te laten bereiden op het eindexamen. Hoe ziet een planning eruit, wat is gezonde spanning en hoe gaat een écht examen? Daarnaast wordt er vertelt hoe er zo efficiënt mogelijk kan worden gestudeerd en wat de leerling moet doen als hij leidt aan dyslexie, ADHD of autisme. Met de Examen Survival Gids kunnen scholieren zich net dat beetje extra klaarstomen voor de schoolexamens. Meer informatie en bestellen kan via www.examensurvivalgids.nl.
Naam: De Examen Survival Gids
Uitgeverij: ThiemeMeulenhoff
Prijs: € 12,95

Reageer op artikel:
Eindexamen
Sluiten