Redactie
Redactie Groepen 1-8 19 jun 2018

Eindmusical en niets meer leren in groep 8?

antwoord

Het is inderdaad heel gebruikelijk dat groep 8 na de eindtoets aan een musical werkt, maar het is niet gebruikelijk dat er de laatste maanden niet meer geleerd wordt.

Er komt natuurlijk wel tijd vrij voor andere zaken. Vaak kiezen scholen ervoor om de programma’s voor groep 8 gewoon uit te werken. Ik ken ook scholen die de laatste maanden, naast de musical, werken aan projecten met groep 8, bijvoorbeeld een techniek-, kunst- of energieproject. Er zijn natuurlijk legio onderwerpen te bedenken om met groep 8 op een andere, leerzame manier bezig te zijn. Informeer eens bij de leerkracht van je zoon. Wellicht heeft zij/hij ook plannen.

Het is goed om stil te staan bij hoe leerzaam het organiseren van een musical met de klas kan zijn. Sommige scholen laten de musical in zijn geheel door de kinderen schrijven en verzorgen, andere kiezen voor een bestaande musical waarin grote delen naar eigen idee van de kinderen kan worden ingevuld.

De leerkracht heeft met de musical de mogelijkheid om de talenten van de kinderen op een hele andere manier te laten zien:

  • Er moet een verhaal bedacht en rollen verdeeld worden. De kinderen denken na over wie er goed zijn in toneelspelen, zingen, dansen, verhalen bedenken. Kinderen met gevoel voor humor hebben een belangrijke bijdrage.
  • Leerlingen leren elkaar heel anders te beoordelen. De zwakke rekenaar blijkt bijvoorbeeld ineens een ster in zingen te zijn of de jongen die niet goed was in voetbal blijkt wel een goede drummer te zijn. De samenhorigheid in de groep wordt vergroot doordat er moet worden samengewerkt. Iedereen heeft hetzelfde doel voor ogen: een spectaculaire musical neerzetten.
  • Er wordt natuurlijk een decor gemaakt. Er wordt geschilderd en geknutseld. Kostuums worden gezocht en vaak zelf gemaakt.
  • Kinderen denken na over het budget, de tijdsplanning, het maken en verspreiden van uitnodigingen, de verwachte opkomst, de indeling van de zaal, het wisselen van de decors en hoe alles praktisch en soepeltjes te laten verlopen. Organisatietalenten laten zich zien deze periode!
  • De leerkracht van groep 8 begeleidt dit proces en leert zijn leerlingen weer op een heel andere manier kennen. De kunst is om de sfeer goed te houden en ieder in zijn waarde te laten. Niemand mag zich naar de achtergrond geschoven voelen en iedereen mag een bijdrage leveren. Het is een hele klus maar ook een prachtige periode met veel levenslessen voor de kinderen.
  • Ouders hebben vaak een belangrijke bijdrage. Ze kunnen met van alles helpen. Het vergroot de motivatie van je zoon als zijn vader ook inziet hoe leuk en leerzaam deze periode voor hem is. Kijk of er hulp wordt gevraagd. Het is ontzettend leuk om bij het organiseren van de musical betrokken te zijn.
  • De musical zorgt dat er een prachtige afsluiting komt van de acht jaren waarin je kind elke dag hard aan het werk was op zijn basisschool, met zijn klasgenoten waarmee hij vijf dagen per week de dag doorbracht en waar iedereen hem kent. Waar hij als 4-jarige binnenkwam en nu als ‘bijna-puber’ vertrekt. Er begint een nieuwe periode voor je zoon waarin hij vast weer uitdagingen vindt!
Reageer op artikel:
Eindmusical en niets meer leren in groep 8?
Sluiten