Redactie
Redactie Buitenspelen 21 jun 2018

Elders spelen

antwoord

Ik heb het idee dat jouw eigen gevoel een belangrijke rol speelt in dit geheel. Je trekt het je heel persoonlijk aan dat je kinderen elders willen spelen. Het voelt wellicht als falen en alsof je kinderen ermee zeggen dat ze jou niet leuk genoeg vinden. 
Ik denk dat het er helemaal niets mee te maken heeft en adviseer je om dat ook echt los te laten, omdat je er het gedrag van de kinderen mee versterkt. Als jij al opziet tegen het mee terug nemen van de kinderen en het als een aanval op jou voelt wanneer ze muiten, dan is jouw reactie waarschijnlijk veel groter dan handig is en maak je de situatie alleen maar erger. 

Mijn advies: goede afspraken maken, het niet op jezelf betrekken én zorgen dat je het thuis leuk maakt met wat er wél mag en kan. Hoe?

  • Bedenk wat je wel oké vindt: maak vaste afspraken over waar en wanneer de kinderen ergens mogen spelen of iemand mogen uitnodigen. Leg deze momenten en afspraken zeker in het begin op een kalender vast. Dat is voor iedereen duidelijk en voorkomt discussie. Laat de kinderen zoveel mogelijk meedenken!
  • Veel kinderen hebben moeite om te stoppen met (ergens) spelen; het is een overgangsmoment. Niet om ons te pesten of niet te luisteren, maar omdat ze het leuk hebben en jammer vinden dat dat stopt. Je helpt ze door ze even van tevoren voor te bereiden en je te verplaatsen in hun gevoel op zo’n moment. En spreek af: balen mag, boos zijn ook, maar gillen, slaan en zeuren niet. 
  • Maak het thuis leuk. Dat hoeft ‘m niet te zitten in dure (computer)spellen en veel snoep en tv. Probeer ergens een eigen speelplekje te creëren, doe leuke dingen die andere ouders weer minder doen en maak het daarmee ook leuk voor andere kinderen die komen spelen (dat kennen ze van thuis niet…): koekjes of broodjes bakken, hutten bouwen en erin eten, oude dia’s of fotoboeken kijken, echt lekker meespelen met de kinderen, disco in de kamer, samen koken et cetera.
  • Plan momenten waarop ze iets (verantwoords) lekkers mogen in en maak deze speciaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Elders spelen
Sluiten