Elke basisschool een ‘gezonde leraar’

Helaas krijgen kinderen op teveel basisscholen nog ongezonde tussendoortjes mee, is er geen beleid als het gaat om gezonde traktaties en heeft voldoende beweging nog niet alle aandacht. Maar goed nieuws, hier gaat waarschijnlijk verandering in komen.

Naast een taal-, reken- of techniek-expert, moet elke basisschool over een paar jaar ook een leerkracht hebben die zorgt dat kinderen genoeg bewegen en gezond eten. Zes Pabo’s gaan daarom juffen en meesters opleiden die scholen gezond moeten maken.

Gezonde leraar

De opleiding voor ‘gezonde leraar’ is een pilot, waarin de Pabo's een nieuw studieprogramma Specialist Sportieve en Gezonde School ontwikkelen. De subsidie hiervoor komt van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

“Het stimuleren van een gezonde leefstijl gebeurt nog te ad hoc,'' zegt Vivian Bos van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). ,,Als je echt effect wilt, moet je als school langere tijd aan de slag gaan en ook de ouders erbij betrekken.'' De Pabo-studenten leren ook hoe ze ouders kunnen betrekken bij een gezondere levensstijl, want er zijn nog steeds ouders die pizzapunten in de lunchtrommel stoppen of alleen wit brood met zoet beleg meegeven. Verder krijgen ze les in hoe ze kinderen meer kunnen laten bewegen buiten de gymlessen door bijvoorbeeld spelletjes in de pauzes of tussen de lessen door.

Beleid

Een gezonde leefstijl staat tegenwoordig dan misschien wel op de agenda bij de meeste scholen, maar in de praktijk gebeurt er niet veel meer dan bijvoorbeeld het organiseren van een sportdag of het verbieden van ongezonde traktaties.  Natuurlijk zijn er nu ook leraren die zich hard maken voor een gezonde levensstijl van kinderen vanuit eigen interesse, maar dit moet nu structureel gaan gebeuren. De ‘gezonde leraar’ zal daarom ook collega’s moeten gaan enthousiasmeren om meer met de kinderen naar buiten te gaan en te zorgen voor meer beweging op school en om afspraken te maken met kinderen en ouders over gezonde voeding en traktaties.

Goede afspraken

Projectleider Monique van Ark: “Ik zie nu vrij vaak dat kleuters alleen gezonde dingen mogen trakteren, maar naarmate ze ouder worden, verwateren die regels en delen ze gewoon snoep uit.'' Dit moet anders. Er zouden binnen scholen afspraken moeten worden gemaakt waar alle leraren zich aan houden. Van Ark: ,,Daar hoort ook bij dat je vooraf met ouders, kinderen en collega's bespreekt wat je doet met een kind dat toch chips of snoep meeneemt om uit te delen.'' Een mooie taak voor de ‘gezonde leerkrachten.

Obesitas

Een gezonder beleid op scholen zou er voor moeten zorgen dat het aantal mensen met obesitas verminderd en de volgende generaties gezonder worden. En dat is hard nodig, zo blijkt uit verontrustende resultaten van een onderzoek van de RIVM dat stelt dat onze kinderen ongezonder zijn dan wij. “Vroeger dachten we: een snoeptraktatie kan geen kwaad. Maar we worden allemaal zwaarder in Nederland,'' legt Rinda den Besten, voorzitter van brancheorganisatie PO Raad uit. ,,We willen dat alle kinderen gezond kunnen opgroeien. Het begint bij de ouders, maar de school heeft ook een rol.''

Bron: AD.nl

Reageer op artikel:
Elke basisschool een ‘gezonde leraar’
Sluiten