Emigreren of niet

antwoord

Er zitten aan dit soort keuzes altijd veel verschillende kanten. Dat maakt het heel lastig om te besluiten wat en wanneer het beste is. 

Emigreren met kinderen van deze leeftijd is inderdaad een stuk lastiger dan met jonge kinderen. Maar als jullie een goed doordacht, concreet plan hebben met goede kans van slagen dan kan het natuurlijk prima. Ik lees in je mail niet hoe de kinderen er zelf over denken. Zijn ze op de hoogte van de plannen en hebben jullie ze meegenomen in jullie weg ernaartoe? Wat vinden zij van het plan? Zien zij dezelfde beren op de weg als jij of zouden ze het juist leuk vinden? Voor mij zou dat een belangrijke factor zijn in de overweging. Wanneer zij er namelijk positief tegenover staan, is de kans ook groot dat zij het in Frankrijk op een aantal gebieden zeker naar hun zin krijgen en dat helpt vast bij andere, lastigere dingen, zoals de taal. 

Ook voor je kinderen zullen er verschillende kanten aan zitten en het is wellicht ook niet helemaal te overzien voor hen. 

Hier nog een paar overwegingen: 

  • Emigreren is niet iets wat je ‘zomaar’ doet. Zeker niet met kinderen in deze leeftijd. Wanneer je wil dat jullie de keuze met z’n allen maken en er (in meer of mindere mate) achter staan, bespreek dan met elkaar de plannen, kijk hoe iedereen erin staat, weeg de verschillende kanten af en praat er met elkaar over. Zo groeien jullie er langzaam naartoe. Uiteraard ga ik er dan vanuit dat het een gezamenlijke beslissing wordt. Wanneer jullie hoe dan ook gaan – los van wat de kinderen willen – moet je daar heel duidelijk in zijn. Maar dan kun je ook veel meer tegenwerking en mogelijke problemen verwachten. 
  • Ga een aantal keer naar de plek, en/of het gebied waar jullie heen willen. Betrek de kinderen bij de concrete stappen. Laat ze meedenken. Ga al eens naar de school toe, maak kennis met mensen, sportclubs en winkels in de buurt enzovoort.
  • Zorg voor wat tijd tussen de plannen die concreter worden en het daadwerkelijke vertrek. Zo kunnen de kinderen bijvoorbeeld een cursus Frans doen zodat ze beter voorbereid op school en in Frankrijk aan komen.
  • Op zich zal het omschakelen naar de nieuwe taal best lukken, en al kost het uiteindelijk een schooljaar aan het eind van de rit, is dat dan erg?
  • Je kunt ook kijken of er in de buurt een internationale school is. Engels zal vast minder aanpassen vergen dan Frans. 

Ik hoop dat je wat aan deze overwegingen hebt. Betrek je kinderen erbij en bespreek samen alle voors en tegens. Willen jullie daar een mooie tijd tegemoet gaan, dan zullen jullie er met zijn vieren uiteindelijk wel achter moeten staan. De één misschien iets enthousiaster dan de ander…

Reageer op artikel:
Emigreren of niet
Sluiten