Lise Steegmans
Lise Steegmans Nieuws 22 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Kinderpsycholoog Tischa Neve legt uit: ‘Alle emoties van een kind hebben een functie’

Veel ouders vinden het lastig om met hun kind in gesprek te gaan over emoties als verdriet, angst en boosheid. Vaak is het tijdens ‘de strijd’ even onderwerp van gesprek, maar daarna willen we vooral doordenderen met een vrolijk leven. Het boek Emotieklets wil ouders en kinderen helpen gemakkelijker te praten over emoties.

Daarbij is de belangrijkste boodschap dat alle emoties er mogen zijn. Oók emoties die we als negatief ervaren.

Goede en slechte emoties

Want het is eigenlijk wel een beetje gek. In Nederland zijn de oudere generaties opgegroeid met het idee dat juist niet alle emoties er mogen zijn.

Psycholoog en opvoedkundige Tischa Neve, die samen met Michal Janssen het boek schreef, licht toe: “Wij hebben geleerd dat er goede en slechte emoties zijn. Mede daardoor zijn we erg goed geworden in het wegstoppen van emoties. De emoties die we niet prettig vinden, zoals boosheid of angst, daar zijn we bang voor en daar gaan we niet graag de confrontatie mee aan. Ook staan we te weinig stil bij wat we nou precies voelen bij een emotie. Wat voel ik? Waarom voel ik dit? Waar komt dit gevoel vandaan? Bij wie voel ik dit? Dat zijn vragen die we onbeantwoord laten. En dat is vaak de kern van problemen van een kind: hun boosheid of verdriet wordt niet gezien, gehoord en beantwoord.”

Emotieklets maakt wegwijs

En dat terwijl het van groot belang is om je kind mee te geven dat alle emoties er mogen zijn. “We moeten kinderen wegwijs maken in de wereld van emoties. Emoties kunnen je overvallen. En hoe ouder je wordt, hoe meer emoties er zijn. Dat maakt het voor een kind soms lastig, want kinderen zijn nog niet bekend met al die verschillende emoties en de lagen daarvan.”

Emotieklets, geschikt voor kinderen van vijf tot twaalf jaar en voor ouders en professionals van alle leeftijden, is eigenlijk een uitgebreide schatkaart waarmee kinderen de verschillende emoties op een speelse en praktische manier leren kennen. Zo kunnen ze eilandhoppen van eiland Mopperig, via eiland Boos naar eiland Bang naar eiland Blij. Op die eilanden doe je opdrachtjes zodat een kind leert waar, wanneer en bij wie hij een emoties voelt.

emotieklets
Emoties ontdekken aan de hand van eilandhoppen. Beeld: Sabine Wisman voor Emotieklets Emotieklets

Die luchtige benadering zorgt vaak ook bij de ouders voor nieuwe inzichten. “Al jaren merk ik dat ouders het best lastig vinden om met hun kinderen over emoties te praten. Hoe maak je emoties bespreekbaar? Hoe ondersteun je de ontwikkeling op het emotionele gebied op een leuke manier? Veel ouders beseffen niet dat alle emoties een functie hebben. Andersom leren we kinderen in het boek dat er emoties zijn die je voor de gek houden en dat emoties uit verschillende lagen kunnen bestaan. Ben je boos of jaloers, dat is iets dat ouder en kind samen kunnen ontdekken. Als ouder kun je denken dat je je kind door en door kent, maar de praktische oefeningen in het boek zorgen af en toe voor verrassende antwoorden.”

Niet te soft?

Maar als alle emoties er zomaar mogen zijn, is deze aanpak dan niet te soft? Nee, onderstreept Neve. “Dat je de emotie er laat zijn, wil niet zeggen dat je geen grenzen stelt aan het gedrag dat bij een emotie komt kijken. Neem bijvoorbeeld een driftbui in de supermarkt waarbij je kind het op een schreeuwen zet. ‘Hou op met die boosheid!’ heeft dan geen enkele zin. Wat je wel kunt doen, is zeggen: ‘Je bent even zo boos, dat je er heel hard van schreeuwt. We gaan naar buiten, want zo hebben andere mensen er last van. Buiten kan je boos zijn.’

Kletsboeken

Emotieklets is onderdeel van de reeks Kletsboeken. Eerder verschenen al Slaapklets en Scheidingklets. Het boek wordt uitgegeven door Gezinnig en is voor 18,95 euro verkrijgbaar.

emotieklets

Wil je nu alvast meer leren over het omgaan met emoties bij je kind? Check dan deze zes stappen

7x moeilijke emoties waarmee je jouw kind wil leren omgaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.