Redactie
Redactie Ontspannen 19 jun 2018

Empathische ouder? Vaker ziek!

Ben je regelmatig verkouden of grieperig? Dan ben je vast een empathische ouder. Ouders die heel empathisch zijn, zouden volgens onderzoek namelijk een slechtere weerstand hebben dan ouders die minder meevoelend zijn.

De tijd dat ouders afstandelijk en vooral streng waren is – gelukkig – voorbij. We gaan tegenwoordig met onze kinderen in gesprek, proberen hun wereld te begrijpen en leven mee met al hun ups en downs. Dit maakt ons lieve ouders. En goede ouders bovendien; het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen van empatische, meevoelende ouders opgroeien tot gelukkige, empathische volwassenen met minder kans op depressies of gedragsproblemen.

Ongezond

Helaas blijkt die empathie niet zo goed voor onze eigen gezondheid. Onderzoekers van de Northwestern University onderzochten de gezondheid van 247 ouderstellen. Wat bleek? Hun cellen vertoonden chronische onderliggende ontstekingen. En hoe meer de ouders met hun kinderen meeleefden, hoe slechter hun weerstand was.

Depressieve kinderen

Dit onderzoek sluit aan bij eerder onderzoek van dezelfde wetenschappers waarbij de relatie tussen empathie van ouders en depressie bij hun tienerkinderen werd onderzocht. De weerstand van de ouders met kinderen die tekenen van depressie toonden, bleek snel achteruit te gaan.

De oorzaak

De oorzaak is volgens de onderzoekers dat empathie vaak samen gaat met het opzij zetten van je eigen gevoelens. De focus ligt tenslotte op het welzijn van de kinderen. Dit geldt niet alleen voor je hoofd maar uit zich blijkbaar ook fysiek. Bovendien leveren empathische ouders vaak heel wat uurtjes slaap  in voor hun kinderen en offeren ze gezonde gewoontes zoals bewegen en rust op doordat ze het te druk hebben met de kinderen.

Me-time

Erika M. Manczak, één van de hoofdonderzoekers, wijst op het belang van me-time. Het is heel goed om met je kinderen mee te leven en om rekening te houden met hun wensen, zegt hij. Maar vergeet jezelf niet. Zorg voor genoeg slaap, voldoende beweging, rust en ontspanning. Het is niet egoïstisch om tijd te maken voor die dingen, want je kinderen hebben veel meer aan je als je zelf ook gezond bent en blijft.

Ontspannen kun je leren! 10 tips voor ouders.

Bron: HLN.be

Reageer op artikel:
Empathische ouder? Vaker ziek!
Sluiten