Metro
Metro Nieuws 21 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

‘Te enge’ en daardoor nooit meer getoonde aflevering Sesamstraat duikt op

Een aflevering van de Amerikaanse Sesamstraat uit 1976 die vanwege veel klachten van ouders nooit meer is uitgezonden, is dit weekend door onbekenden online gezet. Het gaat om een aflevering waarin de Wicked Witch of the West uit The Wizard of Oz een bezoekje brengt aan de bekende straat. De video staat op het populaire internetforum Reddit.

In de aflevering van Sesamstraat richt een heks een ravage aan op straat wanneer ze haar vliegende bezemsteel verliest. Margaret Hamilton speelde de heks, en vertolkte daarmee haar rol uit The Wizard of Oz. Producenten van Sesamstraat vroegen de actrice in 1976 om nog één keer in haar rol als de Wicked Witch of the West te stappen. Ze speelde de groene heks toen 37 jaar eerder in de beroemde film met Judy Garland in de hoofdrol. Maar al snel leidde de aflevering tot grote controverse.

Ouders vonden aflevering Sesamstraat te eng

Hamilton stemde toe. Ze nam een aflevering op waarin haar bezemsteel in Sesame Street belandt en ze de bewoners onder druk zet ‘m terug te geven. Zo dreigt ze de grote gele vogel Big Bird in een plumeau te veranderen als ze de bezemsteel niet terugkrijgt.

De aflevering was bedoeld om kinderen te leren met hun angsten om te gaan, maar meteen na de eerste uitzending stond de telefoon van de producenten roodgloeiend omdat ouders de heks juist veel te eng vonden voor jonge kijkers. Ook schreven veel ouders een handgeschreven brief vol kritiek naar de producenten. Een deel daarvan plaatste een fansite eerder al online.

Aflevering nooit meer uitgezonden

Het bezoekje van de Wicked Witch aan Sesame Street kwam door alle kritiek nooit meer op televisie. Wel werd de aflevering opgenomen in het archief van de Library of Congress in Washington, waar de episode alleen ter plekke te bekijken is. Ook latere edities kregen soms kritiek. Zo werd vorig jaar een gevaccineerde Pino in Amerikaanse Sesamstraat beschuldigd van overheidspropaganda.

Het is niet duidelijk wie de beelden van de oude aflevering online heeft gezet en hoe hij of zij eraan is gekomen. Ook Redditers, zoals de forumleden van het internetplatform worden genoemd, vragen zich dat af.

Kijk de kwartier durende aflevering hieronder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.

Reageer op artikel:
‘Te enge’ en daardoor nooit meer getoonde aflevering Sesamstraat duikt op
Sluiten