redactie
redactie Blogs 21 juni 2018

Er zijn veel Koekies op de wereld

˜Joris is samen met zijn broertje in 2010 uit huis geplaatst en woont sindsdien in een crisisgezin. De kinderen zijn veel aandacht tekort gekomen en op alle ontwikkelingsgebieden verwaarloosd. Joris is een lief jongetje dat het graag goed wil doen. Door zijn moeder en opa is hij erg achtergesteld. Hierdoor is hij onzeker. Joris kan zichzelf goed vermaken. Hij is gek op buitenspelen, Lego, Knex en spelletjes doen. Ook voor dieren is hij lief. Hij kan nogal op zichzelf zijn. Voor Joris zoeken wij een pleeggezin dat de tijd heeft om dit jongetje veel liefde en aandacht te geven en waar hij langdurig kan wonen.' Joris is 8 jaar, net zo oud als onze pleegzoon Koekie was toen die in juni 2009 bij ons kwam. De bovenstaande beschrijving van Joris staat afgedrukt in Binding, een tijdschrift voor pleegouders in de regio Amsterdam.

Voor mijn vrouw en mij is het altijd gevaarlijk om dat blad te lezen en dan met name de laatste twee pagina's waarop kinderen pleegouders zoeken. Koekie hebben we opgehaald bij een crisisgezin, waar hij het weliswaar naar zijn zin had, maar waar hij ook aan zijn lot werd overgelaten. De collega pleegkinderen aldaar waren voornamelijk pubers die te veel voor de tv hingen en naar Comedy Central keken. Zijn bezittingen pasten met het grootste gemak in twee AH-tassen en bestonden voornamelijk uit kapotte en te kleine kleren. Voor zover ik me kan herinneren had hij een kapotte knuffel en verder geen speelgoed. Toen we niet veel later nog een keer de man des huizes tegenkwamen herkende hij Koekie wel, maar was hij diens naam vergeten. Desondanks hebben we Koekie over dat gezin nooit iets slechts horen zeggen. Hij had er veel vrijheid en niemand zeurde aan zijn kop over school en zo. Als crisisopvang was het oke.

Alcoholisten die stoppen met drinken, worden zendelingen. Ze vinden dat iedereen moet stoppen met drinken. Ik kan het weten, want een van hen ben ik. Die zendingsdrang heb ik ook ontwikkeld op het gebied van pleegzorg. Eigenlijk vind ik dat iedereen die het goed heeft en de mogelijkheid heeft pleegkinderen te nemen, dat moet doen. Je hebt de kans een leven te redden, dus laat die kans niet lopen. Ik neem het ondertussen mensen die de mogelijkheid hebben een kind op te nemen kwalijk als ze dat niet doen. Dat slaat natuurlijk nergens op, maar zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Mijn vrouw heeft minder last van zendingsdrang. Als gestopte roker doet ze, soms op grove wijze, reuze haar best om mij te laten stoppen, maar ze wil niet andere mensen verplichten een pleegkind te nemen. Ze betrekt het wat meer op zichzelf. Zij wil er nog wel een, twee of drie pleegkinderen bijnemen. Dat zou ze een zinvolle levensbesteding vinden voor zichzelf en ze zou het goed vinden voor Koekie. Ook Koekie vindt het een goed idee. Een zusje erbij, een broertje erbij. Gezellig! Nog meer leven in de brouwerij.

Joris is een van de negen kinderen die op de markt zijn. Als ze de beschrijvingen heeft gelezen, wil ze eigenlijk al die kinderen wel opnemen. Maar voorlopig hebben we allebei nog een baan. De verleiding om daarmee te stoppen is na lezing echter wel erg groot. Deugen wij wel als we Joris in dat crisisgezin laten zitten? En zou het niet goed zijn als we Kendrich (14), Andy (15) en/of Steve (17) zouden toevoegen aan ons toch al kleurrijke gezin?

˜Deze drie Surinaams/Indonesische broers verblijven sinds een tijdje in een crisisgroep. De voorkeur is om de jongens samen in een gezin te plaatsen, maar er kan ook op de jongens apart worden gereageerd. De jongens hebben geen gedragsproblemen. Alle drie zijn ze beleefd en respectvol naar oudere kinderen en volwassenen. De jongens woonden bij hun moeder. Er was sprake van ernstige verwaarlozing. Moeder liet de kinderen dagenlang alleen thuis. Op school gaven de kinderen meerdere malen aan dat zij honger hadden, omdat er geen eten in huis was. Ook was er sprake van huiselijk geweld.' Ik probeer het beeld voor me te zien. Koekie, Joris, Kendrich, Andy, Steve, mijn vrouws dochter Rosa, mijn vrouw en ik allemaal aan de grote eettafel. Beetje EO-achtig, maar wel een mooi beeld.  

Reageer op artikel:
Er zijn veel Koekies op de wereld
Sluiten