Ervoor zorgen dat ze iets doet

antwoord

Ik vind het goed om te lezen dat je het ‘als… dan’-principe gebruikt met iets positiefs. Dat is beter dan door middel van ‘als…dan’ dreigen met iets wat je afneemt of niet doorgaat. 
Op zich is het gebruik van deze positieve manier prima. Al raad ik aan niet te vaak iets te beloven in de vorm van een beloning als snoep of iets materieels. Een boterham opeten hoort er gewoon bij en daar hoeft geen chocolaatje tegenover te staan. 

Beter is het om te verwoorden wat het een kind oplevert als het iets gelijk doet wanneer jij het vraagt. Bijvoorbeeld: meer tijd om te spelen, iets leuks doen samen met jou, minder gezeur van papa of mama, langer een boekje lezen, na een boterham met hartig een lekkere boterham met zoet, enz. Bijvoorbeeld: ‘Fijn dat je gelijk opruimt als ik het vraag, dan hoef ik er niet om te zeuren wat veel gezelliger is en we hebben meer tijd om tv te kijken.’ 

Het zou kunnen dat je door je eigen ervaring met je moeder heel gevoelig bent voor hoe jij met je kinderen omgaat. Pas op dat je daardoor niet te veel toegeeft of te ‘lief’ bent om te voorkomen dat ze zich rot gaan voelen door jouw handelen. Ouders zijn degene die beslissen en er moeten bepaalde dingen op een dag, dat hoort erbij en dat is goed voor kinderen. Ik vind dat daar ook niet iets tegenover hoeft te staan, daar moeten ze gewoon aan wennen. 

Het helpt als jij heel duidelijk naar je kinderen bent over de afspraken in huis. Wat zijn bijvoorbeeld de taken waarbij ze meehelpen? Bespreek deze basisafspraken met de kinderen en zorg dat je er zelf consequent en duidelijk in bent. 
Kinderen proberen vaak onder dingen uit te komen als ze ruimte voelen bij jou. Prijs je kinderen als ze doen wat je vraagt en je kunt ze laten weten waarom je er blij mee bent. 

Verder kun je een logisch gevolg laten komen op datgene wat ze niet doen. Geen boterham eten betekent gewoon dat er ook niks anders lekkers gegeten wordt die middag – dat is geen straf maar een heel duidelijke afspraak, en het is aan het kind waar hij voor kiest! 
Voor de wat oudere kinderen: je kleren niet in de wasmand gooien, betekent dat ze ook niet gewassen worden! Pas als het speelgoed opgeruimd is, mag er achter de computer gespeeld worden. Dit zijn duidelijke afspraken zonder dat er steeds een positieve of negatieve ‘chantage’ aan te pas hoeft te komen. Gebruik je die namelijk te vaak dan werkt het waarschijnlijk niet meer.

Reageer op artikel:
Ervoor zorgen dat ze iets doet
Sluiten