Redactie
Redactie Uncategorized 21 jun 2018

Eva Ehrlich, afdeling Publieksinformatie Trimbos-instutuut

Appen op de fiets wordt binnenkort verboden, vooral om jongeren in het verkeer te beschermen. Bij twee op de tien ongelukken met fietsers van twaalf tot veertien jaar speelt het gebruik van een mobiel namelijk een rol.

Minister Melanie Schultz van Verkeer is met de wetgeving bezig om dit verbod erdoor te krijgen. Het is nog onduidelijk wanneer de wet in kan gaan en hoe hoog de boetes zullen worden.

Verkeersongelukken

Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat vorig jaar zowel het aantal ernstig gewond geraakte verkeersdeelnemers, als het aantal verkeersdoden is toegenomen. De afgelopen tien jaar steeg het aantal ernstig gewonden gemiddeld met 3 procent. In 2015 waren het er 21.300, het hoogste aantal sinds het begin van 1993. Het aantal doden daalde in de afgelopen tien jaar met gemiddeld 3,8 procent, maar steeg vorig jaar maar liefst naar 621 mensen.

Lees ook: 'Gevaarlijk: jeugd vaak afgeleid door mobiel in verkeer'.

Bedienen van touchscreen

Volgens experts levert het bedienen van een touchscreen tijdens het fietsen het grootste risico op. Schultz wil daarom dan ook dat niet alleen het vasthouden van een mobiel verboden wordt, maar ook het bedienen van een mobiel in een houder op het stuur. Pas volgend jaar wordt helder wanneer het verbod kan ingaan. Volgens RTL Nieuws zal de komende tijd in het teken staan van onderzoeken naar de gevolgen van sociale mediagebruik op de fiets. Deze gegevens wil Schultz gebruiken om een wettelijke ban te onderbouwen.

Virtual reality-bril

Maar het verbod op de mobiele telefoon is niet de enige maatregel die in ontwikkeling is. Met het gebruik van een virtual reality-bril wordt ook geprobeerd het aantal jonge slachtoffers in het verkeer terug te dringen. De virtual reailty-bril is een initiatief van Veilig Verkeer Nederland en verzekeraar Interpolis. Met de tool WegWijsVR kunnen kinderen thuis oefenen hoe het is om naar school te fietsen of te lopen. Op dit moment zit de bril nog in haar testfase; 600 kinderen van 11 basisscholen gaan er volgens het RTL Nieuws een proef mee doen.

Bron: RTL Nieuws

Reageer op artikel:
Eva Ehrlich, afdeling Publieksinformatie Trimbos-instutuut
Sluiten