Redactie
Redactie Alcoholgebruik 21 jun 2018

Ex en ik denken verschillend over thuis meedrinken

antwoord

Je ex-man heeft gelijk. Er bestaat voor jongeren geen ‘veilige’ grens voor alcoholgebruik. Jongeren die alcohol drinken lopen meer risico op (verkeers)ongevallen, alcoholvergiftigingen, onveilig seksueel gedrag en raken eerder betrokken bij agressie en geweldsdelicten.

Ieder glas verhoogt het risico. Het lijkt heel onschuldig: ‘af-en-toe’ een glaasje wijn meedrinken. Maar het eerste glas alcohol drinken – ook thuis – is voor jongeren een soort inwijding; het is de start van hun alcoholcarrière. Als je eenmaal over de drempel heen bent, door thuis bijvoorbeeld wijn mee te drinken, is er ook weinig wat je tegenhoudt om buitenshuis mee te drinken met vrienden.

Uit onderzoek weten we dat Nederlandse jongeren typische binge-drinkers (meer dan zes glazen alcohol in een paar uur tijd) zijn en dat dit ook de norm is bij jongeren die alcohol drinken.

Als je dus eenmaal de eerste stap hebt gemaakt, is het risico aanwezig dat je ‘gewoon’ met je vrienden mee gaat drinken. Daarnaast toont onderzoek dat jongeren die vroeg beginnen met drinken op latere leeftijd een groter risico lopen op problematisch alcoholgebruik. We adviseren daarom om het eerste moment van alcoholgebruik zo lang mogelijk uit te stellen, in ieder geval tot 18 jaar.

Reageer op artikel:
Ex en ik denken verschillend over thuis meedrinken
Sluiten