Redactie
Redactie Blogs 21 jun 2018

Expat in Marokko: Doktersbezoek

Sam, onze jongste zoon, heeft pijn. Op een ongemakkelijke en gevoelige plek. Het lijkt ontstoken. Vannacht had hij Monique wakker gemaakt met die pijn. Koude doek erop en hij was weer rustig in slaap gevallen. Het lijkt alleen nu toch erger te worden. We besluiten ‘onze huisarts’ in Rabat te bellen. We kennen hem nog maar net. Aangeraden door vrienden. Een prima man, die een 24-uurs praktijk met een collega runt en altijd aan huis komt. Hij spreekt ook Engels en dat is voor ons, zeker bij medische zaken, net iets veiliger.

Een ziek kind in het buitenland is voor ons toch ook weer een nieuw avontuur. Onze bezorgdheid is iets groter omdat de taal, de dokter, de onbekendheid met de stand van de medische zorg en onze eigen onzekerheid, allemaal net niet voldoende houvast geven. Zeker nu nog niet. Ook al hebben we vertrouwen in deze dokter, we zijn nog niet aan hem gewend. En zeker niet met een van onze kinderen in zijn handen.

Als de dokter binnenkomt richt hij zich tot Sam. Monique en ik willen, zoals wij dat gewend zijn, allebei voor hem spreken, maar zwijgen snel. Voor onze ogen speelt zich een dialoog af.

‘Does it hurt?’
‘Yes’
‘Where? And can you tell me when?’
Hij raakt de plek een paar keer aan.
‘Only if you push on it,’ zegt Sam
‘Oké, since when do you have the pain Sam?’
‘Since yesterday and in the night I woke up and I felt pain. Mummy did cold water towel on it. I fell a sleep.’
‘And if you pee?’
‘It burns a bit.’
‘Can you play?’
‘Yes.’

Hij zit onverstoord te kijken en schakelt kort naar mij. ‘Moet ik een spuit, papa?’
‘Nee, dat denk ik niet, je krijgt pillen.’
‘Yes!’

Ik kijk Monique zwijgend aan. We denken allebei hetzelfde. We hebben onze zoon van 8 net met de dokter zien praten. In het Engels. We stonden erbij en keken ernaar. Acht maanden in Marokko op een Amerikaanse school  en hij spreekt Engels alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Voor hem misschien wel.
Onze bezorgdheid neemt af door de wijze waarop hij in alle rust dit gesprek heeft gevoerd.
Soms kunnen kinderen je voorleven.

Reageer op artikel:
Expat in Marokko: Doktersbezoek
Sluiten