Extra geld voor kinderopvang

Vanaf volgend jaar krijgen ouders meer toeslag om de kinderen naar de opvang te brengen. Ouders krijgen 100 tot 1000 euro extra aan toeslag, afhankelijk van het inkomen. Dat hebben de regeringspartijen VVD en PvdA afgesproken.

Alle inkomensgroepen profiteren van de verhoging. De maatregel zorgt er namelijk voor dat voor iedereen het belastbaar inkomen omhoog gaat. Maar vooral mensen met een redelijk tot hoog inkomen gaan er hard op vooruit. Voor mensen met een laag inkomen werd de opvang al voor het grootste gedeelte vergoed.

Plannen

In 2017 is er 200 miljoen euro extra beschikbaar voor de kinderopvang. In het Belastingplan was al een verhoging van 100 miljoen afgesproken. Dit bedrag werd later verdubbeld. Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zal op korte termijn de definitieve besteding van het extra geld voor de kinderopvang bekend maken.

Meer werkende moeders

De doorvoering van de plannen hebben een duidelijk doel. De coalitiepartijen hopen hiermee dat het aantrekkelijker maken van de kinderopvang ervoor zorgt dat meer vrouwen zullen gaan werken.

Kritiek

Niet iedereen is gerust op de uitvoering van de plannen. De Stichting Voor Werkende Ouders maakt zich zorgen over de veelvuldig veranderende regels. “Werkende ouders vinden dat vreselijk, die weten niet meer wat ze moeten doen”, aldus directeur Marjet Winsemius. “De kinderopvang wordt gebruikt als speelbal. Als het slecht gaat met de economie, wordt er meteen op bezuinigd. Gaat het weer beter, dan komt er weer geld bij. Kinderopvang is een serieuze zaak, daar moet je niet mee spelen”, vindt zij.

Bron: NOS.nl

Reageer op artikel:
Extra geld voor kinderopvang
Sluiten