Redactie
Redactie Emoties 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Angst voor honden

antwoord

Ook zonder dat er iets extreems gebeurd is in het verleden, kunnen kinderen angsten ontwikkelen. Voor ouders is het vaak onduidelijk waar deze angst vandaan komt. Voordat je aan behandelingen zoals bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie gaat denken, kun je eerst het volgende proberen om je kind van z'n angst af te helpen:

  • Angsten kunnen overwonnen worden door juist datgene op te zoeken waar het kind bang voor is. Totdat ze uit ervaring hebben geleerd dat ze niet langer bang hoeven te zijn. Eigenlijk moet je zoon dus vertrouwd raken met honden. 
  • Dit kan natuurlijk niet in één keer, maar moet in kleine stapjes gebeuren. Op maat, net wat je zoon aan kan.
  • Leg uit dat je samen met hem naar een oplossing wilt zoeken, zodat hij minder bang wordt voor honden. Het werkt alleen als je zoon zelf gemotiveerd is om eraan te werken. Wat zijn de voordelen als hij dat zou kunnen? 
  • Bedenk samen met je zoon wat hij allemaal angstig vindt. Maak hiervan een lijstje van minst eng tot meest eng. Voorbeelden: naar een plaatje kijken, een filmpje van een hond zien, vanachter een raam, buiten op afstand naar een hond kijken, enz. Zo oplopend naar steeds moeilijker situaties. Laat hem vooral zelf (mee)denken. 
  • Begin aan stapje 1. Bijvoorbeeld van achter het raam een hond observeren. Wat doet een hond allemaal, wat zie je? Wat betekent dat? Lees eventueel samen een paar boeken waarin honden voorkomen. 
  • Loop zo de stapjes die jullie samen bedacht hebben één voor één af. Op deze manier kun je steeds iets verdergaan. Hierbij kijk je natuurlijk naar wat je zoon zelf aangeeft. Zodra hij bang wordt, complimenteer je hem met hoever hij al is gekomen en vertel je hem dat jullie het de volgende keer weer gaan proberen. Als het hem lukt, complimenteer hem dan met wat hij al durft. Eventueel kun je als ondersteuning ook met een beloningssysteem werken. 
  • Angsten overwinnen heeft tijd nodig. Verwacht daarom niet te snel resultaat. Iedere stap vooruit is er één. Doe het in zíjn tempo, ga je te snel dan kan hij afhaken en is het voor niets geweest. 

Lukt het niet om zo de angst te verminderen en heeft het grote invloed op zijn en jullie leventje, dan kun je naar een kinderpsycholoog gaan. Hij kan je zoontje dan verder helpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Angst voor honden
Sluiten