Redactie
Redactie Feestdagen 21 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Fabeltjesfeest


Uitnodiging

Download (www.genysoeteman.nl) de krant met fabeltjes en print hem op wit karton, knip hem uit en vouw hem. Schrijf de uitnodigingstekst binnenin de kaart.

Taart

Maak of koop een taart met noten en/ of bosvruchten, bijvoorbeeld:

 • een notentaart (boterkoek met noten)
 • een appeltaart, voeg zelf extra noten toe
 • versier (plakken) cake met (slagroom en) bosvruchten
 • bedek een monchou- of kwarktaart met bosvruchten

Versiertip: zoek dierenplaatjes op internet, print en knip ze uit, plak ze met plakband tegen een cocktailprikker en prik ze in de taart. Of zet plastic dieren in de taart.

Ooievaar maken

Neem een witte sok, maak een snavel van oranje karton (genysoeteman.nl) en twee splitpennen.

Steek een (kinder)hand in de sok en doe de vingers bovenin en de duim onderin de sok. Plak stevig plakband zo strak mogelijk van de ene ‘mondhoek’ naar de andere. Plak de snavel boven en onderaan het mondgedeelte vast met dubbelzijdig plakband. Laat de mondhoeken vrij. Plak plakoogjes aan weerszijden van de kop en steek er veertjes in (beide uit hobbywinkel). Maak alles bont gekleurd voor bijvoorbeeld een paradijsvogel.

Eikeltjes

Neem twee salmiakmunten (drop). Knip er één in een halve maan vorm, snij de vorm van binnenuit open en prik een gaatje in de ronde kant. Zet hem boven op de andere munt. Knip een steeltje en steek dit in het gaatje aan de bovenkant.

Verkleden

Heel veel dieren kunnen als volgt worden gemaakt: neem of maak een diadeem of kartonnen hoofdband en plak er oren van stof of karton aan. Knip een staart van stof of karton en bevestig er een veiligheidsspeld aan. Kinderfantasie doet de rest.

Spelletjes en Tips

 • Wie loopt het snelst en verdient de titel: Zoef de Haas?
 • Wie werkt het hardst, net als Truus de Mier? Zet twee parcours uit met was ophangen, vegen met een bezem en stoffer en blik, afstoffen met een plumeau en slingerend speelgoed opruimen. Leg het parcours af met veel ‘Tuut tuut tu tuut’ geroep.
 • Zoek Bor de Wolf (één van de kinderen of een verkleedde volwassene) in het Enge bos (park, bos, tuin enz.).
 • Speel een fabeltje met dierenpoppen. Gebruik hiervoor poppenkastpoppen, knuffels of zelfgemaakte poppen van sokken of uitgeknipte dieren, geplakt op karton en een satéstokje. Speel in een poppenkast of gewoon boven een bank, tafel of doek uit.
 • Laat kinderen zelf een fabeltje verzinnen, vertellen of spelen.
 • Laat de kinderen met bouw of -constructiemateriaal klussen als Ed en Willem Bever. Laat ze bijvoorbeeld een huis of voertuig bouwen voor een nieuw dier wat in het bos komt wonen of zelf een apparaat uitvinden.
 • Serveer eikeltjeslimonade: cola of 7-up met bruine kleurstof. Zonder prik: schenk de limonade in een kan en zet hem in de koelkast staan tot de prik er uit is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Fabeltjesfeest
Sluiten